Külföld
Big Ben (big ben, london, )

Fej fej mellett a brit EU-távozást követelők és ellenzők

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 18:54

42 százalék kilépne, 40 meg bentmaradna az EU-ban a britek közül. Hamarosan választaniuk kell élesben is, elég szoros meccs várható.
Korábban a témában:

A legújabb felmérések szerint változatlanul igen szűk a különbség a brit EU-tagság fenntartását pártolók és a kilépést támogatók aránya között. A Survation közvélemény-kutató keddi, több mint tízezer fős mintán elvégzett online vizsgálata szerint ha most tartanák a népszavazást, a britek 42 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, 40 százalék viszont a bennmaradásra szavazna. A bizonytalanok aránya 18 százalék.

A Survation szakértői szerint a különbség a hibahatáron belül van. A cég visszatekintő grafikus kimutatása azt jelzi, hogy csak szeptember eleje óta négyszer váltották egymást az élen a bennmaradást, illetve a távozást támogatók, de mindegyik alkalommal néhány százalékon belül maradt a különbség.

Az öregek mennének, a suhancok maradnának

Az eredményhez fűzött elemzés szerint az egyes korcsoportok között jóval szélesebb a megoszlás. A 18-34 éves válaszadók 53 százaléka mondta azt, hogy Nagy-Britannia további EU-tagságára adná a voksát, az 55 éven felüliek csoportjában ugyanakkor csak 33 százalék támogatja a bennmaradást.

Jelentős a különbség a konzervatív és a munkáspárti választók között is. A konzervatív kormánypárt támogatói közt 44:38 arányú relatív többségben vannak azok, akik azt szeretnék, ha Nagy-Britannia távozna, a legnagyobb ellenzéki frakciót adó Labour hívei közül 56 százalék pártolja a brit EU-tagságot, és csak 29 százalék támogatná a kilépést.

A menekültek a hibásak

A Survation szerint a bizonytalanok közül 43,5 százalék mondta azt, hogy a menekültválság miatt nagyobb valószínűséggel, 7 százalék viszont ugyanezen ok miatt kisebb eséllyel voksolna a kilépésre, ha végül részt venne a népszavazáson. A bizonytalanok 23 százalékának döntését saját elmondásuk szerint nem befolyásolná a menekülthelyzet, ha elmennének szavazni.

A konzervatív brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/ Bielik István
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.