Nagyvilág

Egyenjogúságukért tüntettek a tunéziai nők

Több tucat nő tüntetett hétfőn Tuniszban követelve a nőket diszkrimináló törvények eltörlését, különösen az örökléssel kapcsolatos rendelkezésekben.

A demonstrációt a feminista Demokratikus Nők Egyesülete szervezte annak alkalmából, hogy a tunéziai kormány hétfőn felülvizsgálja Tunézia korábbi álláspontját a nőket sújtó mindennemű diszkrimináció felszámolásáról szóló nemzetközi egyezményről. Zin el-Abidin ben Ali, januárban elűzött államfő rezsimjének fenntartásai voltak az egyezménnyel szemben.

A nők “Nemet a diszkriminációra”, “Egyenlőséget az öröklésben”, “Egyenlőség nélkül nincs méltóság”, feliratú transzparensekkel vonultak fel a tunéziai főváros egyik központi terén.

“Abban a különleges helyzetben, amely Tunéziában jelenleg uralkodik, a nők szeretnének teljes jogú polgárokként részt venni a demokrácia és az ország fejlesztésében” – áll a “Front a nők egyenlőségéért” nevű szervezet által a tüntetésen osztogatott nyilatkozatban. “Amíg a nők nem élveznek egyenlőséget az örökösödésben, addig nem beszélhetünk egyenlőségről és demokráciáról, ez a hátrányos megkülönböztetés az alapja ugyanis minden egyenlőtlenségnek a társadalmunkban” – mondta egy demonstráló az AFP francia hírügynökségnek.

Az első tunéziai elnök, Habib Burguiba 1957-ben aláírt egy nők emancipációját célzó törvényt, amely eltörölte a poligámiát. Bár a maga nemében ez a törvény az arab világban forradalminak számított, nem törölte el az iszlám rendelkezéseit az örökösödésről, amelyek szerint a nőknek feleannyi jár az örökségből, mint a férfiaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik