Élő Belföld

Gulyás Gergely: Jogsértés, hogy kiszivárgott az OMSZ esetlapja Magyar Péterről, folyik a vizsgálat

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
Mutatjuk a csütörtöki kormányinfó legfrissebb bejelentéseit.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ad tájékoztatást a kormány legfrissebb döntéseiről, illetve a kínai elnök látogatásáról.

Újságírók között is volt szócsata a Kormányinfón

A Telex arról kérdezett, hogy a gödi Samsung-gyár működésének felfüggesztését kimondták, de ez nem történt meg április vége óta. Gulyás szerint „természetesen végre kell hajtani az ítéletet”, de ennél jobban nem tud belemenni a kérdésbe. – Ha van egy bírósági ítélet, azt mindenkinek végre kell hajtania – jelentette ki.

Hogy megnehezítik-e az ott élők életét, azt nem tudjuk. Akik ott dolgoznak, azoknak valószínűleg megkönnyíti az életét

– jelentette ki Gulyás az üzem működése kapcsán.

A miniszter szerint a hatóságok fel vannak készülve arra, hogy ilyen gyárak érkezzenek, szigorúak a szabályok. Arra érdemi választ nem tudott adni, miért lehet ennek ellenére is az, hogy folyamatosan érkeznek hírek arról, hogy nem szabályszerűen működnek ezek a gyárak.

A Telex a kínai elnök látogatása kapcsán azt kérdezte, hogy miért nem hívják meg a médiát a találkozóról rendezett sajtótájékoztatóra, az RTL és a Telex sem kapott ugyanis meghívót. Gulyás Gergely után Vitályos Eszter is azt mondta, hogy nem foglalkozik sajtómeghívók kézbesítésével, bár kapcsolatban áll azzal a főosztállyal, amely ezt intézi. Megígérte, hogy utánanéz a kérdésnek.

A sajtótájékoztatón többször is szóváltás alakult ki az újságírók között. Breuer Péter például korábban lobbitevékenységet emlegetett a Telex kapcsán, a Telex pedig azt kérdezte Gulyástól, hogy mennyire szolgálja a közvélemény tájékozódását, hogy egy olyan ember kérdezget a Kormányinfón, aki korábban több tízmilliós szerződésben állt a Fidesszel. Gulyás nem akart az újságírók közötti vitába beszállni.

Gulyás szerint Mészáros Lőrinc nem tudja külföldre menekíteni vagyonát a vagyonkezelő alapítványán keresztül

Mészáros Lőrinc is vagyonkezelő alapítványt alapított, dönthet-e úgy, hogy minden vagyonát átirányítja oda – kérdezte az Mfor. Gulyás nem tud felső határról, szerinte bármennnyi pénzt át lehet irányítani ilyen szervezetekbe, de szerinte a cégek működése ezzel ellehetetlenülne. A vagyonkezelő alapítványok szerinte megakadályozzák azt, hogy magyar szereplő külföldre vigye a vagyonát.

A kaszinók koncessziós szerződése Debrecenben és Nyíregyházán lejár a közeljövőben, várható-e a hosszabbítás – jött az újabb kérdés, megjegyezve, hogy a budapesti kaszinóknál 35 évre hosszabbítottak. – Nem született még döntés – mondta Gulyás.

A közszolgálati egyetem rektora nem adott még magyarázatot Mahmud Ahmadinezsád NKE-s előadására

A Népszava is Mahmud Ahmadinezsád iráni exelnök előadásáról kérdezett. Gulyás elmondta, a közszolgálati egyetem rektora egyelőre nem adott magyarázatot a történtekre, a jövő héten fog vele találkozni.

A kínai gazdasági megállapodások nem érintik a magyar sajtót, mondta Gulyás arra, hogy Szerbiában kínai befektetők bevásárolták magukat a médiába.

Gulyás nem tudott arról, hogy az iráni exelnök a Miniszterelnökséghez tartozó közszolgálati egyetemen adott elő

Azzal kapcsolatban kérdezett a 24.hu, hogy a mentőszolgálat esetlapja nyilvánosságra került. Ez akkor készült, amikor Varga Judit volt igazságügyi miniszter kihívta a mentőket volt férjére, Magyar Péterre. Gulyás szerint különleges személyes adatról van szó, nyilvánvaló jogsértés történt, vizsgálat is folyik. Az OMSZ vezetőjének le kell-e mondania? – kérdezte kollégánk, mire a politikus azt mondta, várjuk meg a vizsgálat eredményét, mert az esetlap szerinte nem csak a mentőszolgálattól kerülhetett ki, bár az nem derült ki, hogy még kitől. Arra a kérdésünkre, hogy mit szólna Gulyás, ha az ő egészségi adatai jelennének meg a sajtóban, úgy válaszolt: volt olyan újságíró, aki az ő gyógykezeléséről valótlanságokat állított, közszereplőként mégsem tett ellenlépéseket.

A kínai keresztényüldözésről beszélnek-e Hszi Csin-pinggel? – kérdeztük, mire Gulyás azt mondta, hogy a délutáni tájékoztatón beszámolnak a tárgyalásról. A kínai elnök testőrsége és a vele érkező biztonsági emberek nem igazoltathatnak senkit Budapesten – jelentette ki.

Gulyás előzetesen nem tudott arról, hogy az iráni exelnök a Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adott elő, és szerinte ez bizonyítja, hogy a felsőoktatás autonóm módon működik. Ugyanakkor helyesebbnek tartotta volna, ha az állami egyetem tájékoztatást ad a látogatásról, bár ezt nem várja el.

Gulyás vásárlóértéken nem tud számolni

A magyarországi nettó átlagbér vásárlóértéke mikor érheti utol a románai adatot – kérdezte az RTL. Gulyás vásárlóértéken nem tud számolni, de szerinte az átlagbér magasabb itt, mint ott.

Az EP-mandátumbecslésnél 13-14 helyet jósolt Deutsch Tamás fideszes listavezető. Gulyás bár optimista, azonban becslésbe nem akart bocsátkozni. – Szeretnénk kiérdemelni a választók bizalmát – jelentette ki.

Magyar Péter feltűnését a politikában a baloldali roncsderbi részeként jellemezte a Miniszterelnokség vezetője.

A műszaki egyetem rektora szerint a működési költségekre sem elég az állami támogatás – vetette fel az RTL. Gulyás szerint tárgyalni fogják a kérdést, a kormány segíteni kíván a felsőoktatási intézményeknek, de közölte, hogy az utóbbi években uniós viszonylatban is kiemelkedő forrásbővítés volt az egyetemeken.

Gulyás: Jelentős költségvetési beavatkozásra nincs szükség

A Della podcast is azzal kapcsolatban kérdezett, hogy elértük a költségvetési hiány száz százalékát. Gulyás szerint 2 százalékos hiánycsökkentés a cél, és szerinte ez egy nagyon jelentős vállalás, ennek nyomán szerinte 4,5 százalékos lesz a hiány idén. – Jelentős költségvetési beavatkozásra nincs szükség – mondta. Beruházások átütemezésre kerülhetnek, de el nem maradhatnak – jelentette ki, és a szuperkórházat, illetve a Közlekedési Múzeumot hozta fel példaként, amelynek nem indul el az építése.

– A Budapest-Belgrád vasútvonal szóba kerül-e a kínai-magyar csúcson – jött a kérdés, de Gulyás szerint ezek tisztázott kérdések, és 2025-26-ra lehet átadás.

Gulyás beszélt arról is, hogy ha lennének is belső méréseik arra, hogy milyen eredményt érhet el a Fidesz, illetve az ellenzék az EP-választáson, akkor sem mondaná el.

A tibeti zászló letakarásáról

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a GDP-növekedés duplája lenne, ha nem lenne háború Ukrajnában, ehhez képest 0,3 százalékot jelentene ez a konvergencia program szerint. Gulyás szakmailag tarthatatlan álláspontnak tartja, ha valaki a háború végének gazdasági hatásait 0,3 százalékra méri, de közölte, utána fog nézni a kérdésnek.

Frissítünk!

A Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy „a szomszédunkban zajló háború lezárására és elhúzódására is számos lehetséges forgatókönyv létezik. Éppen ezért a Pénzügyminisztérium is többféle forgatókönyvet készített, amelyben ezek lehetséges gazdasági hatásait számította ki. A Programban jelzett egyik lehetséges forgatókönyv azzal számolt, hogy az ukrán-orosz háború rendeződése már novembertől is eredményezhet 0,3%-os gazdasági bővülést. Ez a teljes évre vetítve duplázhatja a gazdasági növekedést.”

A kínai elnök látogatására készülve zászlóháború bontakozott ki: piros sapkás kínaiak vonták kérdőre egy EU-s zászló miatt Tompos Márton momentumos képviselőt, a Gellért hegyen pedig letakarták a tibeti zászlót egy kínaival. Ez nem sérti Magyarország szuverenitását, a szólás- és véleményszabadságot? – kérdezte a HVG. Gulyás erre azt mondta, sem a tibeti, sem a kínai zászlótól nem érzi úgy, hogy a szabadságjogai sérülnének. Gulyás szerint egyelőre azt érdemes kivizsgálni, valóban történt-e olyan eset, mint amelyről Tompos Márton beszélt.

Gulyás: A jogot már régóta zárójelbe tette a Nyugat, a legrosszabb második világháborús időket idézi, ami ott megy

Ukrajna uniós csatlakozása a kisebbségi jogok 2015 előtti visszaállításával jöhet szóba – mondta a miniszter a Magyar Fórum internetes oldalának. A háborúban álló ország újjáépítési, humanitárius és más támogatásai kapcsán Gulyás arról beszélt, hogy a korrupció ott jelentős probléma.

A Mandiner azt kérdezte, hogy a Nyugaton befagyasztott orosz vagyonokat Ukrajna segítésére fordítanák, és erről mit gondol a kormány. – A jogot már régóta zárójelbe tette a Nyugat – mondta Gulyás. Szerinte a „legeslegrosszabb” második világháború előtti időket idézi az, hogy csak azért foglalnak le vagyonokat, mert valaki orosznak született. Közölte, ettől függetlenül meg kell vizsgálni az előterjesztést, és ezt követően kialakítani az álláspontot.

Gulyás szerint nem állunk rosszul a 47 ezres kórházi várólistával

Az Economx gazdasági lap az államháztartási hiány gyorsjelentésére kérdezett. – Hogyan sikerült csökkenteni a hiányt tavalyhoz képest – kérdezte az újságíró, megjegyezve, hogy a büdzsé elszállt, mert átlépte azt a mértéket, amit egész évre terveztek.

– A bevételek nőttek tíz százalékot is megközelítő mértékben, nem a kiadások – mondta Gulyás. A 4,5 százalékos éves hiánycél szerinte reális.

A 47 ezres várólistával kapcsolatban a politikus kifejtette, erről fognak tárgyalni, de szerinte

nemzetközi összehasonlításban nem rossz a helyzet.

Hatvan napnál tovább három területen kell várni. A Covid után 90-100 nap volt a szürkehályog műtétnél a várólista, most ennél alacsonyabb a szám, a csipőprotézis esetében 270 napról 124 napra csökkent a várólista, a térdprotézisnél pedig 239 napot kell várni a kezelésre.

Az ipari termelés 10,4 százalékos visszaesést jelez tavalyhoz képest, aminek az oka a német gazdaság visszaesése – derült ki Gulyás szavaiból, de szerinte az elemzői várakozásokhoz képest összességében jobb gazdasági növekedési adatok érkeztek.

Az üzemanyagárak kapcsán valószínűleg a kiskereskedelmi árrés csökkenése miatt mérséklődhettek az árak – jelentette ki a miniszter.

Szerkezetkész a vakcinagyár

Ezelőtt mintegy három hónappal ezelőtt kaptunk tájékoztatást a debreceni vakcinagyár építéséről, akkor szerkezetkész volt a gyár, de a részletekről a Debreceni Egyetem tud beszámolni – mondta Gulyás.

Poloska Péterről is beszélt a miniszter

Ismét Magyar Péterről kérdezték Gulyás Gergelyt, aki egy interjújában Poloska Péternek nevezte egykori barátját.

– Nem gondolom, hogy ez erős kijelentés lett volna, ez inkább gyenge kijelentés volt – szabadkozott a miniszter. Szerinte a poloskázás semmi ahhoz képest, amit Magyar csinált Varga Judittal szemben. – Aki lehallgatja a feleségét, azzal nem állnak szóba jó társaságokban – tette hozzá.

Gulyás most is igennel voksolna az EU-s csatlakozásra

Ha most kellene szavazni az ország EU-csatlakozásáról, akkor minden ellenérzésem dacára igennel szavaznék, ugyanis nincs az európai együttműködésnek alternatívája – jelentette ki Gulyás Gergely, amikor megkérdezték, hogy az EU-s csatlakozás után húsz évvel hogyan szavazna erre a kérdésben.

Kórházi adósságrendezés

63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie. A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni az említett összegből fizetni a kórházak, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra – árulta el Gulyás Gergely.

Az akadémiai szabadság része az iráni exelnök meghívása

Mi a véleménye a holokauszt-tagadó volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád meghívásáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre? – kapta a kérdést Gulyás.

A magyar kormány egyetlen tagja sem találkozott a volt elnökkel, ez kifejezi a kormány álláspontját – mondta Gulyás, aki szerint a volt iráni elnök holokauszt-tagadó álláspontját elítéli, de ilyen kijelentés az exelnök előadásában nem hangzott el. A meghívás az akadémiai szabadság része – tette hozzá.

Orvosi eset, kisebbségi komplexus - mondta Gulyás egykori barátjáról, Magyar Péterről

Az origo.hu Gulyás Gergelyt régi barátjáról, Magyar Péterről kérdezte. Így arról, hogy mit gondol arról, hogy mobil-blokkolónak nézett egy szolgálati rádiókészüléket.

– Ez orvosi kérdés – jelentette ki Gulyás.

– Miért támadja Magyar Péter Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt – jött a következő kérdés.

– Kisebbségi komplexusai vannak – érkezett a válasz.

Gulyás örül a benzináraknak

A Magyar Nemzet megkérdezte Gulyást, hogy mik a kormány tervei arra, hogy ha ismét nőnének az üzemanyagárak? A miniszter azt válaszolta, hogy egyelőre örülnek az árak csökkenésének. – A kormánynak szerintem vannak eszközei a kereskedők megregulázására – tette hozzá.

Érdemes készüni már az otthonteremtési programra

Most zajlott az új otthonfelújítási támogatás társadalmi egyeztetése, több mint ötszáz hozzászólást kaptak ennek során. Az egyeztetésre bocsátott tervezetben már nem szerepelt az a kitétel, hogy gázhálózatra kötve kell lennie az ingatlannak. Érdemes már most készülni az igénylésre: szükség lesz a munkáltatói igazolásra, személyes adatok igazoló kártyákra, igazolványokra, és nemleges igazolásra az adótartozásról – mondta Vitályos Eszter.

Csok+ eredményeiről számolt be Vitályos Eszter

Vitályos Eszter a csok+ igénylésekről adott tájékoztatást, amit január elsejétől vezettek be. Nagyon nagy érdeklődés van szerinte a termék iránt.

  • 83 milliárd forint hiteligénylés érkezett, 3100 család részéről,
  • átlagosan 26 millió forint hitelt igényeltek az érdeklődők,
  • több mint 35 milliárd forint értékben ítéltek meg a csok+ hitelt március végéig.

Orbán és a kínai elnök közösen tesz majd bejelentést

Érdekünk, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba. A konnektívitás elvét valljuk – mondta Gulyás a kínai elnök jelenleg is zajló látogatása kapcsán. – Lesznek konkrét megállapodások, ezekről a magyar kormányfő és a kínai elnök közösen tesznek bejelentést ma fél hatkor – tette hozzá.

Veszélyes NATO-tervekkel foglalkozott a kormány

A háborús helyzet elemzésével is foglalkozott a kormány a tegnapi ülésén, mivel Gulyás szerint újabb és újabb részletek derülnek ki a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járó NATO-tervekről. 100 milliárd dollárt kíván a NATO a következő öt évben Ukrajna támogatására a NATO. Ezt aggasztónak nevezte Gulyás Gergely, aki szerint a kormány ki akar maradni a háborúból. – Azt szeretnénk, hogy a NATO ne avatkozzon be a konfliktusba – mondta Gulyás.

Elmondta azt is, hogy 800 ezer áldozata van a háborúnak, de az elmúlt két évben nem mozdultak el jelentősen a frontvonalak.

Olvasói sztorik