Belföld

Mindenképpen tüntet a Szigeten a Hatvannégy Vármegye

A főszervező szerint a jogszabályok őt igazolják, és nem tilthatta volna be a rendőrség a demonstrációt. Így látja a TASZ is.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábban már engedélyezett tüntetéséről másodjára már nem vett tudomást a rendőrség, azaz gyakorlatilag betiltotta. Ez azt követően történt, hogy a benzinár-ellenes demonstráció szervezői időpont-módosítást kértek: a megmozdulás kezdetét augusztus 1-je helyett 9-ére akarták tolni – írja az fn.hu.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál főszervezője szerdán az fn-nek azt mondta, örül, hogy ily módon megoldódott a probléma. Gerendai egyébként a tüntetés kapcsán korábban úgy nyilatkozott: a Sziget Fesztivál ideje alatt a helyszínre csak érvényes belépőjeggyel lehet bemenni.

Gyimesi Zoltán, a radikálisok megmozdulásának szervezője közleményben reagált az újabb rendőrségi döntésre. Kifejtette: a hatályos jogszabályok őt igazolják, ezért fellebbez a rendőrségi döntés ellen. Hozzátette, ha Gerendai mégsem engedi be a tüntetőket, akkor a gyülekezési jogukat sérti, ami a Btk. szerint akár 3 éves börtönbüntetéssel is sújtható.

„Tehát igenis megtartom a tüntetést a bejelentett helyen, és időpontban (Hajógyári Sziget Nagyrét, 2011. augusztus 9-től augusztus 20-ig minden nap délelőtt 10 órától, este 22 óráig)” – zárta sorait Gyimesi Zoltán.

A Társaság a Szabadságjogokért blogbejegyzésben fejtette ki álláspontját a történtekkel kapcsolatban. Szerintük a rendőrség jogsértést követett el, amikor a módosító kérelem elbírálása miatt az egyszer már engedélyezett tüntetést utóbb betiltotta. Emlékeztettek arra is, hogy hasonló hercehurca előzte meg idén a melegfelvonulást is. Akkor a rendezvény szervezői a menet útvonalát akarták módosítani, mire a rendőrség nemcsak a változtatást nem engedélyezte, hanem az egész menetet betiltotta.

„Úgy tűnik, a rendőrség másodjára is ugyanabba a folyóba lépett” – zárul Szigeti Tamás, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programvezetőjének bejegyzése.

AJÁNLOTT LINK:

A Sziget-tüntetést “igenis megtartják” (fn.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik