Élő Nagyvilág

Palesztinát önálló államként ismerheti el Szlovénia

MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Menekültek a gázai Hán Júnisz városában 2024. május 7-én.
MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Menekültek a gázai Hán Júnisz városában 2024. május 7-én.

Az izraeli háború előző napi eseményeiről itt számoltunk be.

A Hamász felfüggesztette a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat

A Hamász felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel, miután utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah  ellen. Emiatt el is utaztak az egyiptomi fővárosból mind a felek, mind a közvetítők. Erről Izzat ar-Risek, a Hamász politikai irodájának egyik tagja számolt be.

Azt a megállapodástervezetet, amelyről most tárgyaltak, Katar és Egyiptom mint közvetítők dolgozták ki. A Hamász módosítani akart rajta, de Izrael ezt nem fogadta el. Így a közvetett tárgyalások minden résztvevője – amerikai részről a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője is – távozott Kairóból.

A Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint a Hamász továbbra is érdekelt a tárgyalások folytatásában, a rafahi hadművelet miatt állt el azoktól. Ezt a Hamászt képviselő Izzat ar-Risek is megerősítette, hozzátéve, hogy a szervezet továbbra is jó kiindulópontnak tartja a közvetítők tűzszüneti javaslatát.

(MTI)

Dublin és Madrid is kész elismerni a palesztin államot

Írországnak és Spanyolországnak világos terve van a palesztin állam elismerésére – jelentette be csütörtökön Simon Harris ír miniszterelnök, aki az ügyben a hét elején egyeztetett spanyol hivatali partnerével, Pedro Sánchezzel.

Sosem késő helyesen cselekedni, és most az a helyes, ha elismerjük a palesztin államot

jelentette ki Harris, mindazonáltal hozzátette: ennek dátumát egyelőre nem szeretnék nyilvánosságra hozni. Az RTE ír közszolgálati műsorszolgáltató értesülései szerint Dublin és Madrid május 21-én jelenthetik be a palesztin állam közös elismerését.

Az ír kormányfő síkraszállt a kétállami megoldás mellett, melyet az izraeli és a palesztin fél közötti tartós béke zálogának nevezett. Elmondta továbbá, hogy az ügyben tovább folynak az egyeztetések más országokkal is, aláhúzva, hogy már a nap folyamán egyeztetni fog más vezetőkkel. Mint mondta, nagyon fontos „a lehető legtöbb államot bevonni” annak érdekében, hogy megfelelő hatást érjenek el.

Sánchez és Harris mellett Robert Abela máltai és Robert Golob szlovén miniszterelnök is aláírta március végén azt a nyilatkozatot, melyben kijelentették: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent és a körülmények is megfelelőek”.

(MTI)

Az izraeli rendőrség átkutatta az al-Dzsazíra názáreti irodáját

Az izraeli rendőrség átkutatta csütörtökön az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió názáreti irodáját, ahol berendezéseket is lefoglaltak.

Slomó Karhi távközlési miniszter az X-en bejelentette, hogy ő rendelte el a rajtaütést.

Nem engedjük, hogy a Hamász szócsöve Izraelből sugározzon

írta, és megköszönte az izraeli rendőrségnek és minisztériuma dolgozóinak a razziát. Az izraeli kormány vasárnap megszavazta az al-Dzsazíra betiltását Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Karhi javaslatára.

A Gázai övezet déli részén tovább folyik a két napja megindított rafahi hadművelet, melyben Izrael tüzérségi tűzzel támadta a rafahi városházát. A katonaság szóvivője közölte, hogy az övezet központi részén fekvő Zejtún negyedben is harcoltak az izraeli erők a Hamász infrastruktúrájának és fegyvereseinek a felszámolásáért.

A szóvivő megjegyezte, hogy a művelet során vadászgépekkel lőttek mintegy 25 célpontot, köztük katonai épületeket, alagutakat, megfigyelőhelyeket és mesterlövészek állásait.

Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete szerint nyolcvanezer gázai hagyta el Rafahot, miután az izraeli hadsereg felszólított a város keleti részének evakuálására.

Az UNRWA szerint nem lehet több, korábban az övezet északi részéről délre telepített palesztint elhelyezni az al-Mavaszi humanitárius táborban. Ebben a térségben mintegy négyszázötvenezer ezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült civil tartózkodik, akiknek élelmiszer-ellátása bizonytalan.

(MTI)

Szlovénia hamarosan önálló államként ismerheti el Palesztinát

A szlovén kormány csütörtökön kezdeményezte Palesztina államként való elismerését – közölte Tanja Fajon külügyminiszter az X-en.

Kiemelte: ez az első és visszafordíthatatlan lépés. Az elismerési indítványt egy hónapon belül vagy legkésőbb június 13-ig benyújtják a parlamentnek – tette hozzá.

ANGELA WEISS / AFP

Szlovénia ezzel egyértelmű üzenetet küld a közel-keleti béke és a kétállami megoldás sürgős szükségességéről

írta Fajon.

A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezték: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek”.

A Palesztina független államként való elismerésére vonatkozó javaslatot a ljubljanai kormány készíti el, majd jóváhagyásra a parlament külpolitikai bizottsága és a nemzetgyűlés elé terjeszti.

Az elfogadáshoz egyszerű többség is elegendő. A kormánykoalíció pártjai támogatják Palesztina elismerését, a két ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) azonban visszafogottan nyilatkozik, vagy teljesen ellenzi a javaslatot.

(MTI)

A Hezbollahra csaptak le Libanonban az izraeliek

A Hezbollah síita milícia három fegyverese és egy civil vesztette életét csütörtökön Libanon déli részén egy izraeli légicsapásban – közölték a sajtóval libanoni biztonsági és polgári védelmi források. A tájékoztatás szerint két rakéta csapódott egy autóba a Türosz körzetében lévő Baflíjje településnél.

Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia hadállásait. Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már 457 halottja van libanoni oldalon, köztük 288 milicista és 84 civil. A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

(MTI)

Joe Biden először figyelmeztette Izraelt

Joe Biden amerikai elnök szerdán először figyelmeztette nyilvánosan Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja fegyverszállításait, ha az izraeli erők nagyobb léptékű támadást hajtanak végre Rafah városa ellen. „Világossá tettem, hogy ha bevonulnak Rafahba, az Egyesült Államok a továbbiakban nem szállít olyan fegyvereket, amelyeket a történelem során Rafah és az ezzel a problémával küzdő városok ellen alkalmaztak” – mondta az Biden a CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában, amit az MTI szemlézett.

Az amerikai védelmi miniszter szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok a Rafah elleni lehetséges támadás miatt felfüggesztette bizonyos bombák szállítását Izraelnek.

„Civilek haltak meg Gázában ezek miatt a bombák miatt” – mondta az interjúban az amerikai elnök. Joe Biden ennek ellenére világossá tette, hogy védelmi célú fegyverekkel továbbra is ellátják Izraelt, a többi között például a Vaskupola légvédelmi rendszerhez. „Továbbra is garantáljuk Izrael biztonságát a Vaskupola révén, és támogatjuk képességeit, hogy reagáljon az olyan támadásokra, amilyenek a közelmúltban is érték a Közel-Keletről” – szögezte le az amerikai elnök. „De az egyszerűen nem helyes. Nem szállítunk hozzá fegyvereket és tüzérségi lőszert” – utalt Biden a Rafah ellen tervezett támadásra.

Izrael a héten korlátozott műveletet kezdett Rafahnál, ahol csaknem másfélmillió palesztin keresett menedéket az övezet többi részén dúló háború elől. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljes körű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást. Az Egyesült Államok korábban többször világossá tette, hogy hiteles forgatókönyvet vár Izraeltől, hogy hogyan tervezi megóvni a civileket, ha megtámadja az egyiptomi határ mentén fekvő palesztin nagyvárost.

Olvasói sztorik