Belföld

Sulyok Tamás pótolta Magyar Péter édesanyját az OBH-ban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az államfő kinevezte az Országos Bírósági Hivatal új elnökhelyettesét.

Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. május 10. napjával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé nevezte ki Ocskó Katalin Évát. Az OBH közleménye szerint az új elnökhelyettes 1993 óta teljesít szolgálatot a bírósági szervezetben. 1994-ben kapott bírói kinevezést a Budai Központi Kerületi Bíróságra, ahol 2004-től a családjogi csoport vezetője volt. Ocskó Katalin Éva 2020-tól a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, családjogi bíróként tagja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által a gyermekvédelmi jelzőrendszer anomáliái tárgyában szervezett munkacsoportnak, az igazságügyi tárca családjogi ítélkezés hatékonyságát elősegítő munkacsoportjának, ő az Országos Bírósági Hivatal Gyermekjogi Kabinetjének elnöke.

Az új elnökhelyettes kinevezésére azért volt szükség, mert az előző államfő, Novák Katalin 2023. december 6-án kelt határozatával a posztot betöltő Erőss Monikát bírói tisztségéből 2024. július 10. napjával – az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel – felmentette. Mindez akkor derült, amikor Magyar Péter arról posztolt a Facebookon, hogy édesanyját a „rogáni propagandisták” támadják, amiért azt mondta róla: segített neki a március 15-ei tüntetés szervezésében, noha csak annyit tett, hogy meghallgatta, támogatta, „néha megölelt, biztatott, és persze nagyon aggódott.”

Annak idején Senyei György elnök előterjesztésére – Varga Judit minisztersége idején – nevezte ki Áder János az OBH elnökhelyettesévé Erőss Monikát, aki január 11-étől szabadságát, illetve felmentési idejét tölti, munkát már nem végez. A  hivatal elnökét ő is arról tájékoztatta, hogy Magyar Péter politikai tevékenységéhez segítséget nem nyújt, a március 15-ei esemény szervezésében nem vett részt, „fiát édesanyaként, az otthoni feladatok átvállalásával támogatja”. Senyei György felhívta Erőss Monika figyelmét arra, hogy „bírói szolgálati viszonyának fennállása alatt politikai tevékenységet továbbra sem végezhet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik