Belföld

Kínaiak takarták el a Gellért térre kitűzött tibeti zászlót

Koszticsák Szilárd / 24.hu
Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre 2024. május 8-án. Mellette felesége, Peng Li-jüan.
Koszticsák Szilárd / 24.hu
Hszi Csin-ping kínai elnök érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtérre 2024. május 8-án. Mellette felesége, Peng Li-jüan.

Tovább dúl a kínai elnök, Hszi Csin-ping budapesti látogatása apropóján kitört kínai-tibeti zászlócsata. Kedd este ugyanis hiába rakott ki egy hatalmas tibeti zászlót Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke a Gellért-hegyen álló kereszt előtti kerítésre, amit akár a kínai elnök is megpillanthatott volna a konvojával, perceken belül letakarták kínai zászlóval kínai aktivisták.

Hendrey a Telexnek elmondta, hogy aznap háromszor is igazoltatták, harmadszor pont akkor, amikor a kínai elnök konvoja épp elhaladt előttük és a rendőrök nem engedték elővenni a nála lévő tibeti zászlót. A lap egyik olvasója pedig arról számolt be, hogy őt meg azért igazoltatták, mert videóre vette az igazoltatást. A beszámolók szerint a rendőrök csak a magyarokat igazoltatták, a kínai aktivistákat nem.

Tompos Márton momentumos képviselőt piros sapkás kínai önkéntesek vették körül az Erzsébet hídon szerdán, amikor uniós zászlót tűzött az Erzsébet hídra. Azt kérdezték tőle, hogy az miféle zászló, nem tibeti vagy tajvani, mivel szerintük „nem lenne kedves gesztus tajvani vagy tibeti lobogókkal feldíszíteni a Budapestet, amikor a kínai elnök, Hszi Csin-ping elnök a magyar fővárosban van”.

Mint azt megírtuk, Szabó Tímea párbeszédes képviselő a képviselői irodája ablakából lógatott ki egy tibeti zászlót, de alig hogy kikerült, már szóltak neki a hivatalból, hogy Kövér László házelnök és a titkosszolgálat tud az akciójáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik