Nagyvilág

Meghalt két magyar katona Afganisztánban

Logisztikai szállítás közben veszítették életüket Baghlan tartományban.

Életét vesztette két magyar katona Afganisztánban, amikor gépjárművük felborult – közölte a Független Hírügynökséggel a Honvédelmi Minisztérium. A balesetben négy másik társuk megsérült. A tárca tájékoztatása szerint a katonák logisztikai szállítást végeztek, amikor Baghlan tartományban Mazar-e Shariftól körülbelül 15 kilométerre előzés közben a baleset történt.

Egy szakaszvezető és egy őrmester vesztette életét a balesetben, utóbbi áldozat egy nő. Azt még nem tudni, hogy a páncélautó mitől borult fel, és azt is vizsgálat fogja eldönteni, hogy a benne ülők betartották-e a biztonsági előírásokat. A honvédelmi miniszter szerint a magyar gépjárművezetők megkapták a szükséges kiképzést. Hende Csaba beszélt arról is, hogy az eddigi adatok nem utalnak támadásra, a jármű közlekedési balesetet szenvedett. Az érintett páncélkocsi egyébként speciális akna elleni védelemmel van ellátva, biztonságot nyújtva a katonáknak. Dálnoki Andrást és Róth Orsolyát a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította.

A járműben hatan utaztak. Egy magyar katona a helyszínen, egyik társa pedig a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. A további négy katona közül egy életveszélyesen, társa súlyosan, ketten pedig könnyebben sérültek. A Tartományi Újjáépítési Csoport konvoja logisztikai szállítást végzett, amikor Baghlan tartományban, Mazar-e Shariftól körülbelül 15 kilométerre baleset történt.

Az egyik M-RAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott, páncélozott jármű előzés közben felborult. Az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit a történtekről a Magyar Honvédség tájékoztatja. A honvédelmi miniszter, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. A részletekről még kedden délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak.

Kevéssé ismerték a járművet

A magyar katonák egy a Magyar Honvédségnél újonnan rendszeresített járművel szenvedtek balesetet; minden háború sajátossága, hogy a katonák nemcsak harci műveletekben, hanem közlekedési és egyéb balesetekben is meghalnak – mondta Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője

Az MKI tudományos munkatársa hangsúlyozta: a katonák a civileknél lényegesen fegyelmezettebben vezetnek. Rámutatott ugyanakkor, hogy az a páncélozott szállító jármű, amely felborult Baglán tartományban, viszonylag új a magyar honvédségnél, a sofőröknek nincs még akkora tapasztalatuk.

Ráadásul egy olyan országról van szó, ahol teljesen más a közlekedési morál, mint Európában, bár erre viszonylag fel vannak készülve a katonák, többük már sokadszor jár a közép-ázsiai országban – tette hozzá.

Az elmúlt években már sok közlekedési szerencsétlenség történt azzal az amerikai MRAP típusú páncélozott járművel – írta az fn.hu.

A portál szerint 2008-ban egy amerikai katonai jelentés a gépjármű felülvizsgálását indítványozta, mondván, könnyen borul, ám az amerikai hadseregnél nem vonták be ezt a típust, csupán a biztonsági öv használatát javasolták. 2007. november 7. és 2008. június 8. között 66 baleset történt amerikai katonák körében ezzel a gépjárműtípussal Irakban és Afganisztánban. Ebből mintegy 40 közlekedési szerencsétlenség vezetési hibából, valamint rossz útviszonyokból (rossz állapotú utak, hidak stb.) eredt. Öt amerikai katona például úgy halt meg, hogy csatornába zuhantak be a kocsijukkal, amelynek fogságából azonban nem tudtak kimenekülni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter már tájékoztatta a történtekről a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A Fidesz frakció mély megrendüléssel értesült az Afganisztánban történt közúti balesetről, amelyben két magyar katona életét vesztette, négy társuk pedig megsérült A frakció őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak és osztozik a családtagok fájdalmában. A megsérült katonáknak jobbulást, mielőbbi felépülést kívánnak.

Pártja nevében részvétét fejezte ki az Afganisztánban szolgálatteljesítés közben elhunyt két magyar katona családjának, bajtársainak és barátainak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.
Mesterházy Attila azt írta: a nemzetért vállalt szolgálatukért a legnagyobb tisztelet, megbecsülés illeti meg a katonákat. “Köszönetemet szeretném tolmácsolni hősies helytállásukért” – írta, a balesetben megsérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást és gyors felépülést kívánt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Oszama bin Laden hagyatéka: az afganisztáni kérdés (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik