Tudomány

Veszélyeztetett állatként keresték bin Ladent

24.hu
24.hu

2011. 05. 05. 13:05

A terroristavezér búvóhelyének meghatározása a Kaliforniai Egyetemen egyszerű órai feladatként indult.
Korábban a témában:

A titkosszolgálat nem ment volna túl sokra a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem geográfushallgatóinak eredménye nélkül. A diákok műholdas rendszerek adatait használták fel, hogy modellezzék, merre bujkálhat Oszama bin Laden.

Az egyetemisták számításai sziget-biogeográfiai modellen alapultak. Ilyen modell alapján keresik a természetben veszélyeztetett fajok egyedeit is.

A diákok alapfeltevése az volt, hogy ha Oszama életben akar maradni, akkor olyan helyre rejtőzik, ahol kicsi a “kihalási ráta”, azaz a lebukás esélye. Így zárták ki a kisebb települések lehetőségét és jutottak el a nagyvárosokig. A búvóhelyet a terrorista vezető 2001-es rejtőzködő helyéhez az afganisztáni-pakisztáni határhoz közeli Tora Bora barlangrendszerhez képest próbálták megbecsülni.

A modell szerint 88,9%-os eséllyel találhattak rá a barlang 300 kilométeres körzetben. Abbottabad, ahol végül Oszamát likvidálta az USA különleges egysége, 268 kilométerre fekszik Tora Borától.

Az egyetemisták elmélete tehát a gyakorlatban is bevált, ők azonban még 2009-ben Parachinarra tippeltek, mely 25 km-re fekszik a barlangoktól.

Az al-Kaida-vezért feltűnő háza buktatta le, a modellbe ugyanis a keresett személy 193 centiméteres magasságát és az épület biztonsági feltételeit, így a magas kerítéseket is beleszámolták.

AJÁNLOTT LINKEK:

Veszélyeztetett állatfajokhoz hasonlóan is keresték Oszamát (Origo)
Oszama lehetséges helyzetéről szóló tanulmány (MIT International Review)
Cikk a kaliforniai egytemisták helyzetmeghatározásáról (Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.