Nagyvilág

Phenjannak a tettek mezejére kell lépnie

Phenjan jó irányba mozdult, de a világnak a szavak helyett már tettekre van szüksége - hangoztatta Bill Richardson.

Az egyesült államokbeli Új-Mexikó állam kormányzója kedden nyilatkozta ezt észak-koreai küldetését befejezve útban hazafelé, Pekingben. Észak-Korea felismerte, hogy rossz lépéseivel eltávolodott a tárgyalásoktól, és most ezen az irányon változtatni szeretne – véli az amerikai demokrata párti politikus, aki úgy fogalmazott, hogy a phenjani vezetés elfogadta a javaslatait.

A kormányzó korábban elégedetten távozott kedden észak-koreai látogatásáról, amellyel a koreai-félszigeti feszültség csökkentése volt a célja. A Koreai-félszigetet uraló feszültség enyhítése érdekében Phenjan beleegyezett abba, hogy ismét beengedje az ENSZ szakértőit atomlétesítményeinek és -programjának ellenőrzésére – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió még hétfőn.

Észak-Koreának bele kell egyeznie a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreinek visszatérésébe a koreai helyzet okozta feszültség enyhítésének érdekében – jelentette ki a kínai külügyminisztérium kedden. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Jiang Yu külügyi szóvivő tájékoztatott erről Bill Richardson kínai látogatásakor.

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg végrehajtotta tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő Jonpjong szigeten hétfőn. Phenjan nem reagált rá, csak “meggondolatlan katonai műveletnek” nevezte azt.

Phenjant Richardson beszélte rá, hogy engedje vissza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a jongbjoni nukleáris központba. A múlt hét csütörtökén érkezett Észak-Koreába, ahol többek között Pak Rim Szu tábornokkal, a fegyverszüneti vonal északi oldalára telepített csapatok parancsnokával tárgyalt. “Észak-Korea felelős állam módjára reagált. Remélem, hogy ez egy új fejezet és egy olyan párbeszéd kezdete, amelynek révén csökkenteni tudják a feszültséget a félszigeten” – olvasható a kormányzó közleményében.

Észak-Korea az ellenőrök visszaengedésén túl hajlandó tárgyalni 12 000 új nukleáris fűtőelem eladásáról és külföldre, valószínűleg Dél-Koreába, való szállításáról. A CNN szerint olyan mennyiségű hasadóanyagról van szó, amely elegendő “hat-nyolc atomfegyver” előállításához. Phenjan beleegyezett abba is, hogy megfontolja az Észak és Dél közötti katonai forródrót helyreállítását, valamint egy vegyes katonai bizottság létrehozását a vitatott hovatartozású tengeri övezetek ellenőrzésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Már hamisítják a WikiLeaks-dokumentumokat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik