Nagyvilág

Koreai válság: Peking háborús veszélyre figyelmeztet

A rendkívül veszélyes, bonyolult és kényes a helyzet testvérháborút eredményezhet Csang Cse-csün (Zhang Zhijun) kínai külügyminiszter-helyettes szerint.

Csang megerősítette: Kína többször is felhívta a felek figyelmét, hogy amennyiben vérontásra kerül sor a Koreai-félszigeten, azt elsősorban a két Korea népe fogja megszenvedni.

Észak-Korea és Dél-Korea konfliktusa nemzeti tragédiához, honfitársak testvérháborújához vezethet, s ezzel a térség békéje és stabilitása is sérül, óhatatlanul érintve a szomszédos országokat is – húzta alá a miniszterhelyettes. Kiemelte: Kína lankadatlan erőfeszítéseket tett különböző csatornákon, hogy megelőzzék a helyzet további elmérgesedését.

Csang emlékeztetett arra, hogy Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsos sürgős látogatást tett Szöulban, majd Phenjanban, s mindkét felet nyugalomra, önmérsékletre intette; arra kérte őket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely ronthat a helyzeten. A napokban a kínai külügyminisztériumba kérették mindkét ország nagykövetét, akik előtt megerősítették Peking álláspontját, illetve javaslatait.

Kína felszólította a két országot, hogy felelős magatartással helyezzék mindenek elé a félsziget több mint 70 millió polgárának biztonságát, a régió békéjének és stabilitásának fontosságát.

Csang megismételte Peking korábbi javaslatát a hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli találkozójára, a tárgyalások és a párbeszéd folytatására.

Dél-Korea korábban közölte, hogy újabb tüzérségi gyakorlatot kíván tartani a demarkációs vonalhoz közeli Jonpjong sziget környékén. Az észak-koreai hadsereg erre felszólította Szöult, hogy azonnal mondjon le a tervről, ellenkező esetre – a területi vizek védelmében – ellentámadásokat helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik