Külföld

Mégsincs meg az Airbus feketedoboza

admin
admin

2009. 06. 23. 11:46

Nem az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép feketedobozainak jeleit észlelték - közölte kedden a francia közlekedési miniszter egyik munkatársa.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta: a francia haditengerészet hajói valóban észleltek hangokat, de ezek nem a keresett adatrögzítő dobozokból származnak.

Néhány órával korábban a Le Monde című francia napilap honlapján jelent meg a hír, hogy a hadihajók a feketedobozokból érkező gyenge jeleket észlelték. Ezután egy mini tengeralattjárót küldtek, hogy megtalálja a két szerkezetet a tengerfenéken.

A kutatásért felelős franca hivatal a Le Monde hírére reagálva közölte: egyelőre nem sikerült pontosan behatárolni a berendezések helyét, s azt sem lehet kizárni, hogy nem is a feketedobozok által kibocsátott jelet észlelték.

Philippe Guillemet, a kutatásban részt vevő egyik hadihajó parancsnoka elmondta: szinte minden nap észlelnek hanghullámokat, de még nem tudnak semmit megerősíteni, egyelőre továbbra is csak a kutatási fázisnál tartanak.

A szerkezeteket egy 160 kilométer átmérőjű körben keresik, a Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre. A kutatást rendkívül módon megnehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek, különleges domborzati viszonyok között. Megtalálásukkal azonban sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni.

A feketedobozok által rögzített adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.