Külföld

39 halott egy pakisztáni tűzharcban

admin
admin

2008. 08. 23. 10:16

Harmincöt iszlamista szélsőséges halt meg szombaton pakisztáni katonákkal vívott tűzharcában az ország északnyugati részén elterülő Szvat-völgyben. Négy katona is elesett a szélsőséges fegyveresek által kezdeményezett tűzharcban - közölte a pakisztáni hadsereg sajtóhivatalának egy illetékese.

Az iszlamista fegyveresek röviddel azután ütöttek rajta a hadsereg egyik járőrosztagán, hogy egy öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott autóval nekihajtott egy rendőrőrs épületének az Északnyugati határvidék tartományban elterülő Szvat-völgy egy másik szektorában, megölve nyolc rendőrt.

A nyugati támogatást élvező afganisztáni kormány megdöntésére törő, fanatikus szunnita muzulmán tálibok, Afganisztán korábbi urai jelentkeztek a merénylet szervezőjeként. Egy szóvivőjük fogadkozott, hogy számos hasonló akciót hajtanak végre a közeljövőben, ha a pakisztáni kormány nem állítja le a térségben az ellenük indított katonai műveleteket. A tálib fegyveresek gyakran vonulnak vissza afganisztáni rajtaütéseik után az afgán határ mellett húzódó, nehezen megközelíthető pakisztáni hegyvidéki térségbe.

A pakisztáni hatóságok az amerikai vezetéssel vívott terrorellenes háború frontvonalában harcolnak. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szélsőségesek nagymértékben élénkítették az utóbbi évben a pakisztáni biztonsági erők elleni támadásaikat. A fokozódó erőszak és a perlekedő koalíciós kormány bizonytalan jövője megrendítette a befektetők bizalmát, és felfordulást okozott az ország pénzügyi piacain.

Pervez Musarraf, az Egyesült Államok állhatatos szövetségese hétfőn lemondott államfői tisztéről, és ennek nyomán sokakban kételyek ébredtek a dél-ázsiai atomhatalom további terrorellenes elkötelezettségét illetően. Az iszlámábádi koalíciós kormány mindenesetre váltig fogadkozik, hogy nem lankadó erővel és következetességgel fog harcolni az országban tartózkodó szélsőségesek ellen.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.