Nagyvilág

Hétfőig eldönti a spanyol miniszterelnök, hogy lemond-e

Pierre-Philippe MARCOU / AFP
Pierre-Philippe MARCOU / AFP

A spanyol miniszterelnök hétfőig átgondolja, hogy lemond-e posztjáról, miután bíróság vizsgálja felesége érintettségét egy korrupciós ügyben – erről Pedro Sánchez maga számolt be az X-en, az állampolgárokhoz intézett szerdai nyílt levelében. Mint írta, a Manos Limpios (Tiszta kezek) nevű „szélsőjobboldali szervezet” bejelentése nyomán indított előzetes eljárást feleségével, Begona Gómezzel szemben egy madridi bíróság, befolyással üzérkedés és üzleti korrupció gyanúját vizsgálva.

A kormányfő hangsúlyozta: a szervezet feljelentése ultrakonzervatív sajtóorgánumok állítólagos információi alapján született, amelyekkel szemben, valótlanságuk miatt, felesége jogi lépéseket tett.

Tudatában vagyok, hogy nem azért jelentették fel Begonát, mert valami törvénytelent tett, hanem mert a feleségem; ők is tudják, hogy nincs ügy

– fogalmazott Pedro Sánchez. Levelében kifejtette: az elszenvedett támadások valójában az általa képviselt gazdasági haladáson, a társadalmi igazságosságon és a demokratikus megújuláson alapuló progresszív politikai lehetőség ellen irányulnak, amelyet spanyolok milliói támogattak választásról választásra.

Így olvasom azt a helyzetet, amelyet szeretett hazánk él át: jobboldali és ultrajobboldali érdekek koalíciója, amely nem tűri Spanyolország valóságát, nem fogadja el a szavazóurnák verdiktjét

– érvelt. A miniszterelnök kifejtette: sokszor feledésbe merül, hogy a politikusok mögött emberek állnak, felesége pedig tehetetlenül éli meg a mindennapos sárdobálást.

Pedro Sánchez levelét azzal zárta, hogy meg kell állnia és átgondolnia, hogy továbbra is a kormány élén álljon vagy lemondjon-e erről a magas kitüntetésről, ezért a következő öt napban minden nyilvános programját lemondja, és hétfőn nyilatkozik arról, miként döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik