Közélet

Netanjahu látogatása egy milliárdos miatt fontos, de nem Soros az

Benjamin Netanjahu, Izrael állam miniszterelnöke már hétfőn megérkezett Budapestre. Miközben a kormányfői konvojjal átszáguldott Budapesten, Netanjahu szívét elönthette a boldogság a még le nem szedett sorosozós plakátok miatt. Az izrali és a magyar miniszterelnököt ugyanis jelenleg egy dolog köti igazán össze:

Soros György.

Pontosabban a Soros György elleni harc. Ami egyébként rendkívül furcsa. Ahogy a New York Times is megjegyezte, Sorosnak Izrael legjobb barátjának kellene lennie. A milliárdos holokauszttúlélő üzletember ugyanis szinte feltételek nélkül kapitalista, és támogatja a Közel-Kelet liberális demokráciáit, ami tökéletesen illik az izraeli politikába. Egy dolgot nem támogat viszont: Izrael állam kormányát.

Ebben pedig Izrael és Magyarország kormányának működése nagyon hasonlít. Egyik sem tűri jól – vagy egyáltalán – a kritikát. Ez kiderült abból is, ahogy az izraeli külügy elhallgattatta Jószif Amrani budapesti nagykövetet.

Amrani azt mondta az elképesztő méretű sorosozós kampány közepén, hogy a plakátok szomorú emlékeket keltenek, és félelmet, gyűlületet ébresztenek az emberekben. Az izraeli külügy viszont konkrétan visszavonta a nyilatkozatot, és közölte, hogy az izraeli nagykövet nyilatkozatai megpróbálták lehetetlenné tenni Soros György kritikáját, ami nem elfogadható. Már csak azért sem, mert az izraeli külügy szerint Soros folyamatosan azon dolgozik, hogy aláássa az izraeli demokráciát.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Orbánban és Netanjahuban első pillantásra is elég sok közös vonás lehet. Mindketten jobbközépnek pozícionálják magukat, de mindketten elég sokat tolódtak jobbra politikai okok miatt. Mindkét vezető – és kormányaik is – egyre jobb viszonyt ápol demokratikus elköteleződésben erősen megkérdőjelezhető államokkal, mint mondjuk Törökország. És mindketten háborút vívnak a saját civil szervezeteik ellen.

És végső soron mindketten nagyon jól járnak a Soros György elleni háborúval.

Soros érdekes figurája a világ zsidóságának. Kicsit olyan szereplő, amilyet már nehéz találni. Nemcsak aktívan adakozik politikai célokra, de a háború utáni zsidóság hozzáállásával teszi ezt. Multikulturalizmust támogató, kapitalista, liberális, nyitott világot akaró ember, akinek kifejezetten célja, hogy a külföldön élő zsidó kisebbségeket is támogassa.

Netanjahu ezzel szemben maga a mai izraeli politika. A korábbinál sokkal nacionalistább, sokkal jobboldalibb, néha már a klasszikus cionizmussal szemezgető politikus. Neki kevésbé fontos, hogy támogassa a külföldön élő zsidó kisebbségeket. Számára ugyanis az a megoldás, hogy haza kell költözni. A zsidók hazája Izrael.

Netanjahunak viszont Orbánnál sokkal több oka van arra, hogy fellépjen Soros ellen. A milliárdos elég sokáig nem vonódott bele az izraeli belügyekbe, de a kétezres évek végén mégis megtette. Soros kifejezetten kritikus az izraeli telepekkel szemben, ahogy azzal szemben is, ahogy Izrael a kisebbségekkel bánik.

Soros mára több olyan izraeli civil szervezetet támogat, amelyek szeretnék elérni a telepek építésének leállítását, és rendszeresen kritizálják Izraelt a palesztinokkal szembeni bánásmódért. Ez odáig fajult, hogy az izraeli parlament, a Kneszet elfogadott egy, a magyarhoz nagyon hasonló törvényt a civil szervezetek elszámoltatásáról.

Azt viszont nem tudták megcsinálni, amit a magyar kormány megtett.

Az izraeli törvény kizárólag a külföldi kormányok által finanszírozott szervezetekre csap le, az egyéni adakozókra és a szervezeteikre nem. Így nem tudták leállítani azt, hogy Soros támogathasson izraeli civil szervezeteket. Ennek pedig az az oka, hogy az izraeli jobboldal rengeteg pénzt kap külföldről civil szervezeteken keresztül. Ha teljesen leállítják a külföldi adományokat, Netanjahu pártja is rengeteg pénztől esik el.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Erre is vannak viszont eltervezett megoldások. Netanjahu pártjának, a Likudnak az egyik képviselője már belengette egy kifejezetten Soros-ellenes törvény benyújtását. A javaslat szerint azok az adományozók, akik olyan szervezetnek adnak pénzt, amelyek Izrael érdekei ellen dolgoznak, senki másnak nem adhatnak pénzt.

Ez egy elég homályos kitétel, viszont így el lehetne érni, hogy Soros ne támogathasson annyi Izraellel kritikus szervezetet, miközben megmarad Netanjahu egyik legfontosabb támogatója is.

Annak ugyanis, hogy Netanjahu most Budapesten van, leginkább Sheldon Adelsonhoz lehet köze, legalábbis a Háárec szerint. A milliárdos kaszinómágnás nemcsak az amerikai republikánus párt és Donald Trump, de Benjamin Netanjahu legfontosabb támogatója is volt.

Gyakorlatilag ő az anti-Soros György.

Adelson sokáig lelkesen támogatta Netanjahut és a politikáját, de az utóbbi időben kicsit eltávolodott tőle. Az, hogy Netanjahu látványosan találkozik Soros György legnagyobb kritikusával, Orbán Viktorral, újra közelebb hozhatja Adelsont Netanjahuhoz. Soros ugyanis nemcsak Izraelben, hanem Amerikában is szemben áll Adelsonnal. Amíg Adelson a republikánusok egyik legnagyobb támogatója, addig Soros a Demokrata Párté.

Érdekes kérdés egyébként Netanjahu magyar látogatásának kapcsán az antiszemitizmus is. Az, hogy egy zsidó vezető látogatásánál előkerül a Holokauszt, nem meglepő. Az viszont, hogy az izraeli kormány ennyire legyint a szélsőségek erősödésére, igen.

Fotó: MTI/Beliczay László

Amikor 2012-ben Áder János köztársasági elnökként Izraelben járt, kisebb balhé lett abból, hogy Netanjahu szóvá tette: aggodalommal figyelik a magyarországi antiszemitizmus erősödését. Áder viszont arról beszélt Netanjahunak, hogy Magyarországon virágzik a zsidó kultúra, és meghívta, hogy nézze meg a saját szemével.

2012-ben jó eséllyel kevésbé voltak erősek a szélsőségek Magyarországon, mint ma. 2017-ben viszont, amikor a világ legismertebb zsidó milliárdosának – vagy antiszemita, vagy nem – képei kormányplakátokon díszítik Magyarország szinte összes utcáját, az izraeli és a magyar miniszterelnökök közösen adnak ki nyilatkozatot, amely elítéli az antiszemitizmust.

Kiemelt képünk: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik