Közélet

Izraeli hátraarc Soros-ügyben

benjamin netanjahu (benjamin netanjahu, )
benjamin netanjahu (benjamin netanjahu, )
A kormányfő visszavonatta nagykövete elítélő nyilatkozatát.

Benjámin Netanjahu utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot, és maga is élesen bírálta Soros Györgyöt, amiért folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – közölte a Háárec honlapja. A lap szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium vasárnap visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombati nyilatkozatát, amelyben felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza plakátkampányát, mert az gerjeszti az antiszemitizmust, “szomorú emlékeket idéz”, “gyűlöletet és félelmet szít”.

A magyar külügy azt válaszolta, hogy Izraelhez hasonlóan Magyarország is fellép mindenki ellen, aki az országra, polgáraira nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Mint írták, Soros György le akarja bontani a határt védő kerítést, az általa finanszírozott NGO-k segítségével illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra. A kormány ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen.

Az izraeli külügyi szóvivő vasárnap már élesen bírálta Soros Györgyöt. Emanuel Nahson közölte, a budapesti nagykövet által kiadott közlemény “semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

A Háárec emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint – harminc év után először – Budapestre látogat az izraeli miniszterelnök július 18-án és Netanjahu számára a nagyköveti közlemény azért is kínos lehetett, mert ő vezeti a külügyi tárcát is, de arról csak a médiából értesült. Az izraeli jobboldal támadta a minisztériumot, mert úgy tűnt, mintha Soros Györgyöt védenék, akit az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik vezető erejének tekintenek.

Előzőleg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Heisler András Orbán Viktornak címzett nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy „a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen”. A miniszterelnök pénteki válaszában elutasította a kampány lezárására vonatkozó kérést, arra hivatkozva, hogy az illegális migráció nemzetbiztonsági kérdés. Orbán még meg is dorgálta a zsidó közösséget.

Orbán a Mazsihisznek: "Elismerést nem várok, de az Önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne"
Szerinte nem származási alapú kérdés, hogy rossz emlékeket kelt a sorosozós plakát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik