Közélet

Megszólalt az aláírásgyűjtő aktivista, akinek felrúgták a standját

Zavart férfi rúgta szét a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtő standját. Szitkozódott, hol az aktivistákat, hol önmagát képzelte kormánypártinak.

Pass Dániel a Momentum Egyesület tagja és aktivistája, a CEU tavaly végzett közgazdásza ott volt, a 24.hu-nak pedig elmesélte, mi történt.

*

Hogy emlékszel vissza az incidensre?

Háromnegyed hét körül kígyózó sor volt a standunknál a Hollán utca elején és éppen körmöltük az aktivistatársammal az aláírók adatait az ívre, amikor a hátam mögül egy idős, szakállas férfi odarontott mellénk és belerúgott a pultba. Levert róla mindent, majd gyakorlatilag tönkretette az egész standunkat. Ezután szóvá tettük neki a dolgot a sorban állókkal, de kiderült, hogy a támadó egyrészt erősen ittas volt, másrészt pedig zavart. Én a történtek miatt azonnal értesítettem a rendőrséget, illetve a koordinátorunkat az esetről. A férfit egy ideig egy kedves hölgy segített marasztalni, de 10 perc után bejelentette, hogy távozik és a szomszédos kocsmában megtaláljuk. Bő tíz perc múlva kiértek a rendőrök, előkerítették a férfit az említett helyről, felvették a jegyzőkönyvet, helyszíneltek, végül engem bevittek a XIII. kerületi kapitányságra szemtanúként kihallgatni.

Azóta olvasgattam kommenteket a neten és eléggé durva sárdobálás indult be, ezért a tisztesség mindenképp úgy kívánja, hogy egyértelműen leszögezzem: egyáltalán nem politikai indíttatású volt az incidens. Ez az egész csak egy szerencsétlen sorsú ember zavaros magánakciója volt.

Hogyan reagáltatok a támadásra?

Teljesen váratlanul és hirtelen történt az eset, nagyon meglepődtünk, főleg az aktivistatársam, aki pont a rossz oldalán állt a standnak, amerre a férfi rúgta az egészet. De nekünk semmi bajunk nem lett, nem is volt ilyen veszély, így gyorsan urai lettünk a helyzetnek. A társam egyből a standot próbálta menteni és helyreállítani pár járókelő segítségével, hogy folytassuk a gyűjtést, amint lehet, míg én a férfit vontam higgadtan kérdőre pár másik emberrel, illetve értesítettem a rendőrséget és intéztem a “hivatalos” részt.

Erőszakos volt a férfi?

Igazából a rombolása után semmi agressziót nem tanúsított, totálisan ittas és zavart volt, össze-vissza beszélt mindenféle politikai maszlagot az embereknek. Egyik pillanatban kormánypártinak képzelt minket és szitkozódott, a következőben már azt ecsetelte, hogy

ő országgyűlési képviselő és csak rendet jött rakni. Még csak el sem akart menni a helyszínről.

Kép: Momentum
Kép: Momentum

Hogyan viselkedtek a kiérkező rendőrök?

Teljesen korrektül, egyikük felvette a jegyzőkönyvet, míg a másik előkerítette az elkövetőt. Nagyon kedvesek és emberiek voltak, innen is köszönjük nekik a segítséget.

Mit mondtak, mi lesz az eljárás menete?

Nem annyira értek ehhez és őszintén szólva elég fáradt voltam már a kapitányságon, de azt hiszem, hogy a körülményekre való tekintettel garázdaságért fognak eljárást kezdeményezni a férfi ellen, illetve mivel 50 ezer forintnál kevesebb kárunk keletkezett, ezért szabálysértésről van szó.

Egyébként hogy ment a pénteki aláírásgyűjtés? Hogy fogadnak általában az utcán?

Ez volt a második napunk az utcán és eddig nagyon biztató a dolog. A legtöbb standnál kígyózó sorok vannak egész nap, mindenki alá akarja írni az ívünket, de tényleg! Maga az aláírásgyűjtés pedig – nem túlzok – egy fantasztikusan pozitív élmény. Persze vannak néha a mostanihoz hasonló események vagy itt-ott kósza beszólogatások, de – kicsit közhely, tudom – egy-egy ilyen gorombaságra ezer kedvesség jut. Nagyon sokan jönnek oda, hogy “hajrá, szurkolunk”, érdeklődnek, mennyit gyűjtöttünk már, sőt

többen azt is felajánlották, hogy a hidegben hoznak nekünk forró teát.

Nagyon jó érzés ennyi kedvességgel és pozitív visszajelzéssel találkozni, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki és persze, hogy segítsen nekünk összegyűjteni a 138 ezer aláírást!

Miért csatlakoztál a Momentumhoz? Miért nem szeretnél 2024-es budapesti olimpiát?

Ugyan nem vagyok alapító, de a kezdetek óta tagja vagyok a Momentum közösségének. Gimnazista korom óta foglalkoztat a közélet és eléggé elkeserítőnek tartom azt, ami itthon folyik, igazából azóta, hogy az eszemet tudom. Ugyanakkor hiszem, hogy a hazai közélet színvonala csak úgy javítható, ha minél több tehetséges és motivált ember vesz részt benne, mert a fotelből nem lesz politikai kultúraváltás. A Momentumban egy olyan közösségre leltem, ahol a többiek is hasonlóan gondolkodnak, Jó kis csapat vagyunk, azt hiszem.

A budapesti olimpia ötletét a magam részéről totális nonszensznek tartom. Alapból nem a mi szintünk egy ekkora világesemény megrendezése szerintem. Illetve, – tudom, hogy elcsépelt szöveg, de – szerintem nem túlzás azt állítani, hogy a jelenlegi viszonyok között szét lenne lopva az egész. Érdemes megnézni az idei vizes vb költségvetését, hogy az eredetileg beígért büdzsé lassan négyszeresénél járunk már. Az olimpia százszor ekkora tétel lenne, beláthatatlan végösszegű számlával és persze garantált buktával pénzügyileg.

Kép: Momentum
Kép: Momentum

Szerinted összejön a szükséges érvényes számú aláírás?

Nagyon optimista vagyok ezzel kapcsolatban, pláne azután, hogy kinn voltam terepen is. Egyrészt nagyon sok és lelkes aktivistánk van, akik a mínuszokban is szakadatlanul gyűjtik az aláírásokat. Másrészt tényleg rengetegen támogatják a kezdeményezésünket, még sokan olyanok is, akik nincsenek egyértelműen a budapesti olimpia ellen, de szeretnék, hogy az embereknek legyen beleszólása ebbe a több ezer milliárd forint elköltésébe. Szóval szerintem összejöhet a népszavazás, de még nagyon az út elején vagyunk, nyomni kell ezerrel!

Ha a Momentum indul 2018-ban a választáson, politikai pályára lépsz?

Ha a Momentum párttá alakul, akkor mindenképp szeretnék részt venni annak a működésében és a politikai víziónk formálásában – elsősorban szakpolitikai vonalon, ahogy eddig is. Ennél tovább jelenleg nem látok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik