Közélet

Az utóbbi hat év október 23-ái tűpontos képet adnak a baloldal helyzetéről

Reiner Roland
Reiner Roland

politikai elemző. 2016. 10. 24. 08:54

Ha csak egyetlen napot kiválasztva szeretnénk elmesélni és megérteni a baloldal 2010 utáni történetét, akkor az október 23-i napoknál nincs alkalmasabb.

2011-ben ekkorra – egészen pontosan egy nappal korábbanra – időzítette Gyurcsány Ferenc a kiválását az MSZP-ből, amivel elindult a baloldal felaprózódása. Ebben az évben az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport vitt ki ünnepelni és tiltakozni több tízezer embert, a pártok ekkor nem jutottak szóhoz.

Egy évvel később, 2012-ben az október 23-i tüntetés volt Bajnai Gordon nagy visszatérésének színhelye: noha az egykori miniszterelnök egyfajta pártokon túli, új összefogásról beszélt, néhány hónapon belül nyilvánvalóvá vált, hogy ehelyett egy újabb, nagyon is pártszerű formáció alakul meg. Tény ugyanakkor, hogy míg a DK nem csak szavazóit, de politikusait is az MSZP-ből hozta el, az Együtt létrejötte során behozott új, korábban a civil vagy érdekvédő szférában megismert arcokat.

Nem csak a kormány ellen tüntettek

A 2013-as október 23-i tüntetéseket – szemben a korábbiakkal – már a pártok dominálták: a Műegyetem rakparton nem kevesebb, mint nyolc párt képviselője szólalt fel sorban: lényegében mindenki az összefogás kényszerét hangoztatva Mesterházy Attila akkori MSZP-elnök felé. Ez az „élmény” hozzájárult ahhoz, hogy a lezártnak gondolt együttműködési tárgyalások végül folytatódtak, egészen odáig, míg a fenti nyolc pártból végül öt bekerült a kormányváltó összefogásba.

A 2014-es választási év három különböző indulás mellett hozott hasonló eredményt a baloldal számára, így senki számára nem volt meglepő, hogy ebben az évben nem igazán tervezett sok embert megmozgató tüntetést egyik párt sem. A tavalyi év legnagyobb próbálkozója az Új Magyar Köztársaság volt, ám ez a megmozdulás árnyéka sem volt a 2011-12-es évek több tízezres civil tüntetésének – sokkal inkább az ellenzéki térfél kifáradását jelezte.

A fenti visszatekintés alapján tehát az október 23-i tüntetések leginkább a civilek, a hagyományos pártokon kívüli formációk terepe volt – és a politika megújításának a szándéka vezette. Ebben az értelemben

ezek az események sokszor nemcsak a kormány, de az ellenzék elleni tüntetések is voltak.

Az idei október 23-i baloldali-ellenzéki tüntetés látszólag megtörte ezt a kettősséget: Molnár Gyula az október 2-i népszavazás eredményének értékelésekor jelezte, hogy elfogadta a civilek meghívását a közös ünneplésre. A Blaha Lujza téri vasárnapi rendezvény tehát elvileg a civilek és a pártpolitikusok együttes fellépéséről szólt – az Orbán-féle rendszerrel szemben. Valójában azonban a színpadon sokkal inkább a parlamenten belüli és kívüli politikusok találkoztak, semmint pártos és civil szereplők.

Aki nincs Orbán ellen, az vele van?

Az elmúlt egy év során mind a tanárok, mind az egészségügyi dolgozók komoly, a társadalom széles rétegét megmozgató tüntetéseket szerveztek, ráadásul sikeresen irányították rá a figyelmet ezekre az ügyekre. Október 23. szólhatott volna róluk, vagy legalább róluk is. A Bokros-féle MoMA, a Vajda Zoltán vezette Új Magyar Köztársaság vagy a rendezvény házigazdájaként szereplő Szolidaritás ugyanis nem új szereplő, a 2014-es különböző választási együttműködéseknek mindhárman részesei voltak: egyikük főpolgármester-jelöltként, ketten a máshol tüntető Együttön keresztül.

Ezek után talán kevéssé meglepő, hogy a tüntetés fő mondanivalója a 2013-as évet idézte: az összefogás szükségszerűségét és alternatíva nélküliségét.

A tegnapi esemény lényegében semmi más üzenetet nem hordozott, mint hogy aki nincs Orbán ellen, az vele van – ezzel tehát előre kizárva és megbélyegezve minden olyan szereplőt, akik nem a színpadon álló, önmagukat a demokratikus ellenzéknek tartók táborát erősítik. A tüntetés ugyanakkor éppen ezért őszinte helyzetet is teremt: a szónokok többsége kimondta, hogy nem számítanak az ideológiai-tartalmi különbségek a táboron belül – Gyurcsány szerint a gyurcsányozók Orbánt erősítik, Bokros Lajos pedig még a sajtó munkatársait is arra szólította fel, hogy ne fanyalogjanak az ellenzéken.

A vitát megspórolni, elkerülni úgysem lehet

Pedig a különbségek fontosságáról árulkodó volt az a csönd és zavar, ami Karácsony Gergely felszólalását követte, amikor a Párbeszéd társelnöke – egyedüliként – megemlékezett a 2006-os őszi rendőri túlkapásokról és elítélte az akkori erőszakot – azt, ami a kettővel előtte beszélő Gyurcsány Ferenc és párttársai leginkább a köztársaság megvédéseként tartanak számon. Az összefogás kizárólagossága az az eszköz, amivel a baloldali ellenzék egy része el akarja kerülni, hogy ezekről a kérdésekről vita legyen, mert – joggal – tartanak attól, hogy

olyan fundamentális különbségek megfogalmazására kerülne sor, amik jelenleg áthidalhatatlanok. 

Azonban az elmúlt évek tanulsága, hogy ezeket a vitákat, ezeket a különbségeket nem lehet megspórolni és elkerülni, különben csak a már meglévő tábor marad egyben – vagy akár szűkül tovább. Az újabb szereplők ugyanis sokkal inkább hoznak be újabb kompromisszumokat, mint új szavazókat. Nincs terv és vízió egy valódi egység kialakítására: a technikai jellegű szövetségek, mint az 500 napos jogállamiságot visszaállító program, valójában csak arra szolgálna, hogy a kampány alatt elfedje a lényegi különbségeket és utána egy olyan rendszert hozzon létre, ami a választáson való indulást ugyan megkönnyíti a kisebb szereplők számára, a kormányképességhez viszont egyáltalán nem járul hozzá.

A baloldal számára olyan politikai innováció nélkül, ami a sokszor ismételt gondolatokon és szerepeken túlmutatna, nem igazán van esély arra, hogy a jelenlegi támogatottsági és megosztottsági helyzetből kikerüljenek. Talán az előválasztás, talán egy teljesen új párt megjelenése kell ehhez, de az is lehet, hogy egy 2018-as külön indulás utáni újrakezdés fogja majd csak kikényszeríteni azt, hogy a jelenlegi kereten túl tudjanak lépni a mai szereplők.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.