Közélet

Fliegauf Bence: Bayer Zsolt nem újságírással foglalkozik, hanem uszítással

Dugja a díját a többi közé – írta Ádernek a filmrendező.

Nyílt levelet írt Fliegauf Bence filmrendező a köztársasági elnöknek Bayer Zsolt kitüntetése kapcsán.

Azt írja: Adolf Hitler vegetáriánus volt, így „ökológiai lábnyoma tiszteletre méltóan kicsi volt”, emellett „szuper autópályákat épített”, és „döntő szerepe volt a korabeli Európát sújtó munkanélküliség felszámolásában”. Így szerinte igaza van a publicistát felterjesztő Pintér Jolánnak abban, hogy „senkinek a munkássága nem fehér és fekete”.

Bayer Zsolté például mocskos

– írja. Idéz a romagyilkosságok kapcsán elhangzott ügyészi perbeszédből, melyben elhangzik, hogy az egyik gyanúsított, K. Árpád kihallgatásán nyilatkozott arról, hogy „a galgagyörki magyar család elköltöztetéséről szóló, Bayer Zsolt által készített hosszú televíziós riport nagyon felháborította, többször is megnézte”.

A galgagyörki helyszínen még csak a gyerek ágyába fúródva találtak sörétet, a tatárszentgyörgyi merénylet után már Cs. Róbert négyéves fiának tüdejéből kellett kipiszkálni az ólmot a törvényszéki boncolóknak – emlékeztet Fliegauf.

Ön és a magyar kormány tevékenységét figyelve egyre többet gondolkodom azon, miről lehetett ott szó, annak idején a Bibó kollégiumban. Nehéz elhinni, hogy nem látja be: Bayer Zsolt nem újságírással foglalkozik, hanem uszítással. Az uszítás pedig hasonlóan például a kútmérgezéshez, a markecoláshoz és spionkodáshoz kifejezetten sunyi tevekénység

– vélekedik a rendező. Ádert arra figyelmezteti: a sunyiságot és az aljasságot nem érdemes lovagkereszttel jutalmazni, egyszerűen azért, mert ezeknek az emberi minőségeknek nincs semmi köze a lovagiassághoz.

Nekem nincs lovagkeresztem, kitüntettek viszont egy Érdemkereszttel. Nem Öntől kaptam. Bayer Zsolt állami kitüntetése elleni tiltakozásom jeléül mégis Önnek küldöm vissza. Dugja – hogy mást ne mondjak – a többi közé!

– zárja levelét Fliegauf Bence.

A rendezőt a romagyilkosságokról szóló Csak a szél című filmjéért a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazták.

A Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium botrányt csinált a Berlinalén, a film bemutatóján: szórólapokat osztogattak arról, hogy a Fidesz-kormány milyen sokat tesz a roma lakosságért, és a film „fikciós jellegét” hangsúlyozták. A bemutatót követő sajtótájékoztató után pedig „háttéranyagot” osztogattak az újságíróknak, amelyekben egyebek mellett arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy más országokban is történtek rasszista bűncselekmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik