Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Közélet

Farkas Flórián furcsa helyreigazítása

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 15. 08:27

A miniszterelnöki biztos mást írt most a sajtónak, mint néhány éve az Országgyűlésnek.

Mint a Magyar Nemzet csütörtökön felidézte, a parlamenti honlapon Orbán Viktor bizalmasáról az olvasható, hogy az idén 59 éves politikus az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a politológia szakon (2001-2005) tanult, majd tanított 2006 végéig óraadóként. A lap talált is két egyetemi szakdolgozatot, de mindegyiknél volt egy-egy rejtélyes szál, egyik sem illet a hivatalos életrajzhoz. A lap kereste a politikust. Hiába. Ugyanakkor Farkas Flórián később közleményt adott ki.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A különböző média felületeken megjelent, szakdolgozatom meglétét – nemlétét fírtató, (SIC!) engem hamis színben feltüntető cikkekre az alábbi tájékoztatást adom. Az állításokkal ellentétben van szakdolgozatom, melyet az Eötvös Lóránd (SIC!) Tudományegyetem, Társadalomtudományi Karán, Politikai Tudományok Tanszékén írtam. A szakdolgozat címe: Az Európai Unión belül-kívül? Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire. 2005-ben végeztem, végzettségem pontos megnevezése: Okleveles politológus. Az oklevél minősítése kitűnő.

Megtámadtatásom jogán (SIC!) azonnali helyreigazítást és az alaptalan hír azonnali eltávolítását kérem minden érintett média felülettől. A 2012.évi C. törvény 226§a-ban és a 2012. évi C. törvény 227§ a-ban foglaltak szerint abban az esetben, ha a kérésemnek nem tesznek eleget, a hamis váddal illetők ellen büntetőfeljelentést teszek. Kérem a fentiek tudomásul vételét és a helyreigazítás azonnali megtételét.

Az ügy azért furcsa, mert ezzel Farkas Flórián gyakorlatilag beismerte, valótlan adatokat közölt a parlamenttel, hiszen nem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán végzett. (A karon ugyan valóban végzett Farkas Flórián, de nem 2005-ben, hanem 2003-ban, és ő nem Orbán Viktor bizalmasa, hanem egy karcagi ügyvéd, aki az Index szerint már a névváltoztatást fontolgatja.)

Mindez azért érthetetlen, mert a politikus végzettsége régóta téma, Farkas Flórián jóval korábban pontot tehetett volna az ügy végére, hiszen a jelek szerint az tény, hogy járt egyetemre, van szakdolgozata. (Schmitt Pál volt államfő plágiumbotránya után az ELTE 2013-ban hozott egy határozatot, amely szerint egy diplomamunkába csak tudományos célból lehet betekinteni. Tegnap ezt az LMP már szóvá is tette, jelezte, hogy ez súlyosan rombolja az egyetem tekintélyét.)

A Magyar Nemzet megkereste Klinghammer Istvánt, aki az egyetem rektora volt 2000 és 2006 között. Épp akkor, amikor a miniszterelnöki megbízott a hallgatójuk volt. Az ELTE egykori első embere szerint a roma politikus valóban a társadalomtudományi karra járt. Farkas Flóriánra a politikaelméleti tanszék nyugdíjba vonult vezetője, Vida István is emlékezett. Azt mondta, a roma vezető csak az első évben járt be, amit egyéb elfoglaltságaival magyarázott. (Parlamenti életrajza szerint Farkas Flórián 2002 és 2006 között már a Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2002-től Szolnok Megye Jogú Város közgyűlésének tagja, 2003-tól pedig elnökként ő irányította a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetségét is.)

A lap kereste az Országgyűlést is. Egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a képviselőknél ellenőrzik-e az általuk megadott adatokat, mielőtt azokat feltöltik a parlament közhiteles oldalára, hiszen a köztisztviselők, közalkalmazottak esetében kötelező csatolni a  végzettséget igazoló dokumentumokat. Lapzártáig nem érkezett válasz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.