Közélet

Farkas Flórián furcsa helyreigazítása

A miniszterelnöki biztos mást írt most a sajtónak, mint néhány éve az Országgyűlésnek.

Mint a Magyar Nemzet csütörtökön felidézte, a parlamenti honlapon Orbán Viktor bizalmasáról az olvasható, hogy az idén 59 éves politikus az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a politológia szakon (2001-2005) tanult, majd tanított 2006 végéig óraadóként. A lap talált is két egyetemi szakdolgozatot, de mindegyiknél volt egy-egy rejtélyes szál, egyik sem illet a hivatalos életrajzhoz. A lap kereste a politikust. Hiába. Ugyanakkor Farkas Flórián később közleményt adott ki.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A különböző média felületeken megjelent, szakdolgozatom meglétét – nemlétét fírtató, (SIC!) engem hamis színben feltüntető cikkekre az alábbi tájékoztatást adom. Az állításokkal ellentétben van szakdolgozatom, melyet az Eötvös Lóránd (SIC!) Tudományegyetem, Társadalomtudományi Karán, Politikai Tudományok Tanszékén írtam. A szakdolgozat címe: Az Európai Unión belül-kívül? Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire. 2005-ben végeztem, végzettségem pontos megnevezése: Okleveles politológus. Az oklevél minősítése kitűnő.

Megtámadtatásom jogán (SIC!) azonnali helyreigazítást és az alaptalan hír azonnali eltávolítását kérem minden érintett média felülettől. A 2012.évi C. törvény 226§a-ban és a 2012. évi C. törvény 227§ a-ban foglaltak szerint abban az esetben, ha a kérésemnek nem tesznek eleget, a hamis váddal illetők ellen büntetőfeljelentést teszek. Kérem a fentiek tudomásul vételét és a helyreigazítás azonnali megtételét.

Az ügy azért furcsa, mert ezzel Farkas Flórián gyakorlatilag beismerte, valótlan adatokat közölt a parlamenttel, hiszen nem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán végzett. (A karon ugyan valóban végzett Farkas Flórián, de nem 2005-ben, hanem 2003-ban, és ő nem Orbán Viktor bizalmasa, hanem egy karcagi ügyvéd, aki az Index szerint már a névváltoztatást fontolgatja.)

Mindez azért érthetetlen, mert a politikus végzettsége régóta téma, Farkas Flórián jóval korábban pontot tehetett volna az ügy végére, hiszen a jelek szerint az tény, hogy járt egyetemre, van szakdolgozata. (Schmitt Pál volt államfő plágiumbotránya után az ELTE 2013-ban hozott egy határozatot, amely szerint egy diplomamunkába csak tudományos célból lehet betekinteni. Tegnap ezt az LMP már szóvá is tette, jelezte, hogy ez súlyosan rombolja az egyetem tekintélyét.)

A Magyar Nemzet megkereste Klinghammer Istvánt, aki az egyetem rektora volt 2000 és 2006 között. Épp akkor, amikor a miniszterelnöki megbízott a hallgatójuk volt. Az ELTE egykori első embere szerint a roma politikus valóban a társadalomtudományi karra járt. Farkas Flóriánra a politikaelméleti tanszék nyugdíjba vonult vezetője, Vida István is emlékezett. Azt mondta, a roma vezető csak az első évben járt be, amit egyéb elfoglaltságaival magyarázott. (Parlamenti életrajza szerint Farkas Flórián 2002 és 2006 között már a Fidesz országgyűlési képviselője volt, 2002-től Szolnok Megye Jogú Város közgyűlésének tagja, 2003-tól pedig elnökként ő irányította a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetségét is.)

A lap kereste az Országgyűlést is. Egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a képviselőknél ellenőrzik-e az általuk megadott adatokat, mielőtt azokat feltöltik a parlament közhiteles oldalára, hiszen a köztisztviselők, közalkalmazottak esetében kötelező csatolni a  végzettséget igazoló dokumentumokat. Lapzártáig nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik