Fodor Gábor (Fodor Gábor)
Közélet

Mit keresnek a katonák a határon?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 16. 12:26

A Magyar Liberális Párt nem érti, milyen felhatalmazás alapján, milyen feladatot látnak el a katonák a szerb-magyar határon.

Fodor Gábor írásbeli kérdést tesz fel a honvédelmi miniszternek, milyen jogszabály alapján, mit csinálnak a katonák a határnál. A Törvényalkotási Bizottság – melynek ő is tagja – csak szerdán tárgyal az előterjesztésről, amely a katonák lehetséges határvédelmi feladatairól szól. Erről a törvényhozás csak jövő héten szavazhat, ám a katonák már napok óta ott vannak a határnál.

A fotókon jól látszik, hogy nemcsak kerítést építenek, hanem védelmi, járőrözési feladatokat is ellátnak, noha ez most a rendőrség feladata.

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a határvédelmet a rendőrség látja, el, ezért érdekes, hogy ha a katonák is védik a határt, akkor milyen jogszabály alapján kapták erre az utasítást, ha viszont nem a határt védik, hanem csak sétálnak, akkor erre a szabadidős tevékenységre miért kellett ekkora haderőt, ennyi eszközt a határra csoportosítani.

A Liberálisok bíznak abban, hogy az új honvédelmi miniszter nem lépte túl hatáskörét, nem adott olyan feladatot a honvédségnek, amire nincs jogköre. A Magyar Liberális Párt Simicskó Istvántól várja a helyzet tisztázását. Előzőleg Tordai Csaba alkotmányjogász a Népszabadságnak azt mondta, nemcsak a katonák bevetése, hanem a honvédségi törvény tervezett módosítása is sérti az Alaptörvényt.

Katonaság bevetésére a határokon belül különleges jogrend idején – külföldi támadás, puccs, fegyveres zavargások esetén – van mód. A válsághelyzet nem az – mondta. Közben a honvédség elit egysége mellett a csúcseszközök közé tartozó Humwee terepjárók is feltűntek a szerb-magyar határon. A Bercsényi Zászlóalj kommandósai korábban Afganisztánban szolgáltak. Páncélozott harckocsijaik „látványelemként” funkcionálnak, céljuk az  elrettentés.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.