Tech

Újabb bizonyítékot találtak a kilencedik bolygó létezésére

NASA
NASA

Egy friss, független ellenőrzésre váró tanulmány alapján egy hatalmas objektum rejtőzhet a Neptunusz pályáján túl – írja az IFLScience. A szakértők szerint adataik az eddigi legerősebb statisztikai bizonyítékot szolgáltatják a Naprendszer feltételezett, kilencedik bolygójának létezésére.

Egyes kutatók egy ideje úgy vélik, hogy a nyolc ismert bolygó mellett egy kilencedik is megtalálható rendszerünkben. A Neptunuszon túl bizonyos objektumok furcsa pályát írnak le, ezt pedig egy helyi, nagy tömegű égitest gravitációjával magyarázzák. Az évek során több állítólagos bizonyíték is előkerült, igaz, sok csillagász cáfolni próbálja az elméletet.

Konstantin Batygin és Michael E. Brown, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai kollégáikkal a közelmúltban olyan hosszú periódusú objektumokat vizsgáltak, amelyek keresztezik a Neptunusz pályájának útját. Batygin és Brown voltak azok, akik 2016-ban először előálltak a kilencedik bolygó hipotézisével.

Az érintett objektumok pályájuk Naphoz legközelebbi pontján körülbelül 15-30 csillagászati egységre vannak csillagunktól. Hogy megértsék az égitestek mozgását, szimulációkat végeztek.

Az eredmények alapján egy, a Neptunuszon túl található, nagy tömegű bolygó sokkal jobban megmagyarázza az objektumok pályáját, mintha a képletben nem szerepelne ez az égitest.

Az elemzés nem szűkíti le, hogy hol érdemes kutatni a bolygót, rövidesen, a Vera C. Rubin Obszervatórium elindulásával azonban elkezdhetik keresni az égitestet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik