Gazdaság

Szóvá tették a takarítók, hogy nem fizették rendesen a túlóráikat, ezért rúghatták ki őket

Ruprech Judit / MTI
A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárdon, az Ybl Miklós utca felől.
Ruprech Judit / MTI
A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárdon, az Ybl Miklós utca felől.

Az állami közbeszerzéseket sorra nyerő B+N-hez került a szekszárdi kórház takarítása is januárban. A takarítók örültek, mert több pénzt ígértek nekik, mint korábban, de hamar csalódniuk kellett. Az RTL Házon kívül riportja szerint február végén öt takarítót is kirúgtak, indoklás nélkül. Ketten közülük elmondták, úgy gondolják, azért kerülhettek lapátra, mert felemelték a hangjukat például azért, mert nem fizették ki rendesen a túlóráikat. „Fertőtlenítési pótlékot” kaptak – ez mint kiderült, azt jelentette, hogy sima óradíjat számoltak nekik a túlórákra, túlórapótlékot nem. Ez mintegy 20–30 ezer forinttal kevesebb fizetést eredményezett náluk, mint amennyit vártak.

Az egyik dolgozó a beosztásával együtt bement a NAV-hoz is, nézzék meg neki, jól számolták-e el a bérét. A NAV-os ügyintéző azonban nem tudta hova tenni a „fertőtlenítési pótlékot”. Túlóra nem volt a bérszámfejtési íven. Bejelentésük nyomán a NAV eljárást indított, és munkaügyi ellenőrök is jártak azóta a szekszárdi kórházban.

A B+N Zrt. a Házon kívül megkeresésére azt írta: minden kórházban a „törvényi előírásoknak megfelelően járnak el”. Ha a kollégák túlóráznak és „jelenléti íven is így rögzíti a csoportvezető, akkor ezt így is számfejtik”. Csakhogy a dolgozók szerint nem vezettek jelenléti ívet, így nem tudják bebizonyítani, hogy mikor dolgoztak.

Bár mindketten hosszú évek óta a kórházban dolgoztak takarítóként, próbaidősök lettek amiatt, hogy a B+N januárban átvette a kórháztakarítást. És mivel próbaidősök lettek, indokolnia sem kellett a cégnek a felmondást. Márciustól alvállalkozónak szervezte ki a B+N a kórház takarítását.

A videóból kiderül még többek között, hogy:

  • mekkora összegben nyert el közbeszerzéseket a B+N Zrt., és Hadházy Ákos miért nevezte a céget a takarítás Mészáros Lőrincének,
  • mit reagált a cég a takarítók vádjaira és
  • mit írt a stábnak egy egykori területi vezető, akihez több kórház is tartozott, és aki már nem dolgozik a szekszárdi kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik