Businessman touching financial dashboard with kpi
Üzleti tippek

Újabb veszélyforrás: ettől tartanak a pénzintézetek

24.hu
24.hu

2016. 06. 15. 17:55

A PwC tanulmánya szerint a hagyományos pénzügyi szolgáltatók 83%-a véli úgy, hogy piacaikat veszélyeztetik a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó, úgynevezett fintech cégek. A bankok esetében ez az arány 95%.
Korábban a témában:

A várakozások szerint a fintech cégek akár a piac egyharmadát is elhódíthatják a hagyományos szereplőktől.

A PwC becslése alapján a következő 3-5 éven belül a fintech iparágba történő beruházások összértéke globálisan jóval meghaladhatja a 150 milliárd dollárt. A pénzintézetek és a technológiai vállalatok pedig egymást túllicitálva igyekeznek majd beszállni a versenybe. Amint a hagyományos pénzügyi szolgáltatások, a technológiai cégek és a telekom vállalatok közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak, számos innovatív megoldás merül fel, és kétségkívül nincs egyszerű megoldás a fintech világában való eligazodásra – véli Kerekes Antal, a PwC Magyarország vezető cégtársa.

A legnagyobb nyomás a bank- és pénzforgalmi szektorra nehezedik

Az elemzés az új technológiák pénzügyi szolgáltatási ágazatban való megjelenését és a piaci szereplőkre gyakorolt hatását vizsgálja. A cégvezetők 23%-a szerint üzleti tevékenységüket veszélyezteti az új vállalatok további előretörése.

A pénzeszköz-átutalási és pénzforgalmi ágazatban tevékenykedő válaszadók arra számítanak, hogy a következő öt évben akár piaci részesedésük 28%-át elbukhatják a fintech cégek térnyerése miatt, míg a banki szakemberek 24%-os piacvesztéssel számolnak. Összehasonlításként: a vagyon- és eszközkezelési piacon a részesedés várható csökkenése nagyjából 22%, a biztosítási szektorban 21%.

Mely területeken a legnagyobb a fenyegetés?

  • A pénzügyi szolgáltató vállalatok kétharmada (67%) a fenyegetések közül a haszonkulcsra nehezedő nyomást sorolta első helyre, míg a második helyre a piaci részesedés csökkenése került (59%).
  • A működési költségek innováció általi ugrásszerű csökkentése egyike azoknak az eszközöknek, amelyekkel a fintech cégek alacsonyan tartják a díjakat, így a haszonkulcs csökken. Ez pedig a díjüzletre fókuszáló piaci szereplőket okoz komoly fejtörést.
  • A felhőalapú platformokra való áttérés például nemcsak a beruházási költségeket csökkenti, hanem a folyó infrastrukturális kiadásokat is.

Alábecsülik a blockchain lehetőségeit

Az üzleti folyamatoptimalizálási technológiák fejlődésében a következő ugrást a blockchain jelenti, amely egy megosztott, decentralizált könyvelést (distributed ledger) lehetővé tévő technológia.

A PwC szerint a blockchain gyökeresen átalakíthatja a jövőbeli versenypozíciókat. Bár a technológia nemcsak hatalmas költségmegtakarítást jelentene, hanem az átláthatóságot is jelentős mértékben növelné, a megkérdezettek mégsem sorolták a számukra legfontosabb kérdések közé.

A diszruptív (zavarkeltő) technológiákkal szemben a világ vezető cégei akkor lehetnek sikeresek, ha gyorsan beépítik azokat szokásos üzleti folyamataikba. Véleményünk szerint a blockchain és a felforgató hatásának meg nem értése jelentős kockázatot rejt a meglévő üzleti modellekre nézve – fejtette ki Kerekes Antal.

A jelenlegi piacvezetők előtt álló kihívások

A felmérés azt mutatja, hogy a fintech cégekkel való leggyakoribb együttműködési forma a közös partnerség (32%), amely a tanácsadó cég szerint azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatók még nem állnak készen arra, hogy teljes mértékben elköteleződjenek a fintech mellett.

A PwC úgy látja, hogy ez az új iparág a hagyományos közvetítői szerepeket végképp túlhaladottá teszi. A pénzügyi szolgáltatók a pénzügyi rendszer közvetítőiként ugyan értékes szolgáltatást nyújtottak ügyfeleiknek, ezeket a funkciókat azonban új, technológia által vezérelt üzleti modellek veszik át.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.