Pénzügy

Mutatós nyereséget termelt ki a Raiffeisen

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 15:03

Korábban a témában:

A Raiffeisen Bank az idei első fél évben 6,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, ami jelentős javulás a tavalyi első hat havi 1,8 milliárd forinthoz képest – mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: eredmény az is, hogy a tavalyi első fél évhez képest a működési költségek 19 százalékkal javultak, 26,3 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra csökkentek.

Heinz Wiedner elmondta: a fiókhálózat tavalyi karcsúsítása ellenére a vártnál kevesebb ügyfél hagyta el a bankot.Mire számítanak a magyar gazdaságban?

Kiemelte: arra számítanak, hogy 2016-ban a magyarországi GDP 2,2 százalékkal bővül, majd 2017-ben a GDP 2,9 százalékkal nő, és a növekvő lakossági fogyasztás lesz a GDP növekedésének motorja. A forint várhatóan stabil marad, a 310-315 forint/euró közötti sávban mozog az árfolyam – tette hozzá a vezérigazgató.

Minek köszönhető a mutatós nyereség?

Heinz Wiedner elmondta: a magyarországi alacsony kamatok és a bank bázisidőszakhoz képest kisebb hitelállománya ellenére a Raiffeisen Bank működési bevétele 5 százalékkal nőtt az első fél évben, elérte a 34,5 milliárd forintot.

A vezérigazgató kiemelte: az első fél évben egyedi tényezők is hozzájárultak a javuláshoz, így a pénzintézet 1,92 milliárd forint rendkívüli bevételt könyvelt el a Visa-részesedés értékesítésével.

Digitalizálással javítanák a hatékonyságot

Kiemelte: a tavalyi fiókbezárások után további leépítéseket már nem terveznek a hálózatban, de a banki hatékonyságot tovább akarják javítani, például jelentős lépéseket terveznek a digitalizációban.

Hangsúlyozta: céltartalékot alig kellett félretennie a banknak az első hat hónapban, a tavalyi első fél évi 9 milliárd után mindössze 0,6 milliárd forintot számolt el az idei első hat hónapban a hitelintézet.

Hitelezési mérleg

A bank hitelállománya 18 százalékkal csökkent a tavalyi első fél évhez képest, 2015 első hat hónapjában az ügyfélhitelek 1350 milliárd forintot tettek ki, idén az első fél évben pedig 1112 milliárd forintot. Ebben jelentős tétel volt a nem teljesítő hitelek értékesítése és az Államadósság Kezelő Központ felé fennálló követelés törlesztése – tette hozzá a vezérigazgató.

Kiemelte: a teljesítő hitelállomány már emelkedik a vállalati ügyfélkörben. A kis- és középvállalatoknak adott kölcsönök és az általuk elhelyezett betétek is 21 százalékkal nőttek az első hat hónapban.

Az ügyfelek betétei, forrásai az idei első fél évben 1413 milliárd forintra nőttek a tavaly első fél évi 1307 milliárd forintról – ismertette Heinz Wiedner.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.