Pénzügy

Fordulóponthoz érkezett a magyarországi Raiffeisen Bank

raiffeisen (Array)
raiffeisen (Array)

2015 végén elvileg vége a költségcsökkentésnek náluk.

A Raiffeisen Bank idén szeptemberben 15 bankfiókját zárja be Magyarországon, így 67 fiókkal működik tovább, alkalmazottainak száma pedig az év eleji 2200-ról némileg 2000 alá csökken – mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója szerdán Budapesten a pénzintézet féléves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón.

Később a magyar leánybank korrigált, ugyanis kiderült, hogy újabb fiókbezárásokról nincs szó, hanem csak a júniusban már bejelentett lépésről (akkor szóltak először a 15 fiók bezárásáról).

A legújabb jelentés szerint ismét visszaesett az osztrák Raiffeisen Bank International cég profitja

Heinz Wiedner ugyanakkor kiemelte, hogy 2015 végén lezárják Magyarországon a költségcsökkentési folyamatot, 2016-ban és a következő években már nem kell hasonló lépésekre számítani, a bank inkább a bevételek növelésére koncentrál.

A Raiffeisen Magyarországon az első félévben 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el, szemben az előző év azonos időszaki 26,2 milliárd forintos veszteséggel – ismertette a vezérigazgató.

Már kicsit jobban vannak

Heinz Wiedner szerint az eredmények javulása az alacsonyabb kockázati költségeknek, valamint annak is köszönhető, hogy nem volt újabb, kedvezőtlen hatású kormányzati intézkedés. Hangsúlyozta: a Raiffeisen Bank tőkehelyzete jó, tőkemegfelelési mutatója 20,20 százalékot tett ki az idei első fél évben.

Csökkent a nemteljesítő hitelek állománya is, 295 milliárd forintra, ami közel 28 százalékkal alacsonyabb a tavaly év véginél. A nemteljesítő hitelek aránya összességében 23 százalék volt, ami 4 százalékpontos csökkenés 2014 decemberéhez képest – tette hozzá. elmondta, hogy a nemteljesítő hitelek arányát másfél-két éven belül 10 százalék körülire szeretnék csökkenteni.

Kitért arra is, hogy a bankfiókok bezárásával párhuzamosan felgyorsították a digitális banki szolgáltatások fejlesztését: megújul honlapjuk, ősszel új elektronikus szolgáltatás válik elérhetővé vállalati ügyfeleiknek, ezenkívül új funkciókkal bővült mobilbanki alkalmazásuk.

A bank nettó kamatbevételei az előző év azonos időszaki 25,7 milliárd forintról 19,8 milliárdra csökkentek január-júniusban, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 11,6 milliárd forintról 12,3 milliárd forintra nőttek. Ennek eredményeképpen a bank működési nyeresége 32,9 milliárd forint volt, 22 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – ismertette Heinz Wiedner. Kiemelte, a lakossági hitelek elszámolása határidőre befejeződött, 168 ezer devizaalapú szerződést érintett, a forinthitelek elszámolása pedig zajlik, itt 73 ezer szerződés van.

A speciális adó

Heinz Wiedner “speciális adónak” nevezte az Országos Betétbiztosítási Alap, illetve a Befektető-védelmi Alap (Beva) forrásaihoz való hozzájárulást, ami jelentősen nőni fog a következő időszakban. A Raiffeisen két alapba történő befizetési kötelezettsége 12 millió euró lesz jövőre, 5 millió euró volt tavaly, az idei terhet pedig még nem tudják pontosan.
Hozzátette: a korábbi kormányzati bejelentésnek megfelelően a bankadóban csökkentést várnak jövőre: 37-38 millió euróról 20 millióra csökkenhet a fizetendő összeg.

Nyereségessé vált a Raiffeisen Bank

Fordulóponthoz érkezett a magyarországi Raiffeisen Bank, mely az idei év első félévét profittal zárta – írta lapunknak a budapesti marketingfőosztály. A bank sikeresen teljesítette a lakossági ügyfelekre vonatkozó elszámolás és a forintosítás első szakaszát. Az elszámolás második fázisa, ami a banknál 73 000 szerződést érint, már elkezdődött – tették hozzá.

A bank új stratégiájának bevezetése folyamatosan zajlik, a fiókhálózat racionalizálásának első két szakasza már megtörtént, a harmadik etapra szeptemberben kerül sor. 

Az átalakított fiókhálózat minden típusú ügyfél számára (lakossági, premium, kisvállalati, egyes fiókokban private banking, vállalati ügyfelek) dedikált, nemzetközi standardek alapján kiképzett ügyfélmenedzserekkel áll rendelkezésre. A fiókhálózat szeptember végétől 67 tagból fog állni. A tavasszal már bejelentett tervekhez képest további fiókbezárásokat, illetve elbocsájtásokat nem tervez a magyarországi Raiffeisen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik