Young woman in hat with mobile phone at the beach
Pénzügy

Nyaralás külföldön: a hosszú SMS-ek miatt gond lehet a roaming

Molnár Dávid
Molnár Dávid

újságíró. 2016. 07. 20. 13:53

Bár 2017 júniusától a hazai tarifával indíthatunk hívásokat az egész EU-ból, azért addig még van majdnem egy év. Éppen ezért a nyaralószezon közepén az általános tudnivalók mellett annak jártunk utána a három szolgáltatónál, hogy mire érdemes még figyelni.
Korábban a témában:

A Telenortól, a Telekomtól és a Vodafone-tól többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e speciális technikai előfeltételei a roamingnak, mennyivel jártak jobban az ügyfelek az április 30.-i díjszabás-változással, mennyire kell odafigyelni a speciális helyzetekben (például ha a hajónk nemzetközi vizekre fordul), illetve érkezett-e panasz a roamingozással kapcsolatban.

Telekom: Mindig figyeljünk az SMS-ekre!

A cégtől megtudtuk, hogy a roamingot azokban az országokban lehet igénybe venni, ahol van szerződött partnerük. Az átállás csak a havidíjas előfizetőknél automatikus, aki feltöltőkártyás, annak első alkalommal egy kóddal (*104#) kell aktiválnia a szolgáltatást.

A roaming-adatforgalom (és a vele járó magasabb költségek) miatt nem kell aggódni,

mert azt a telefonon külön engedélyezni kell, ha pedig tudatosan szeretnénk külföldön netezni, akkor érdemes speciális konstrukciót (például Travel&Surf vagy World GPRS Limit) választani.

A Telekom azt is elmondta, érdemes figyelni az általuk küldött tájékoztató SMS-eket.

A tengerjáró hajók közelében elérhető szatellit szolgáltatások használatának díjai magasabbak, mint az EU-s roaming díjak, ezekről érdemes utazás előtt tájékozódni

– írták válaszukban.

Ahogy írtuk is, a külföldön történő adatforgalmazás nem automatikusan történik (ehhez roaming adatdíjcsomagot szükséges választani). Ezt a cég azzal segíti, hogy külföldön a böngészőalkalmazást megnyitva automatikusan egy díjmentesen elérhető oldal jelentik meg, ahol választhatunk a lehetséges opciók közül.

Vodafone: Kevés panasz érkezik

A cég nem várta meg a jövő júniust, és már idén április 1-jén úgy döntött, hogy eltörli a roamingdíjakat. Az új ügyfeleknek alapbeállításként aktiválva is van a roaming, ha pedig valakinek nem, akkor egyetlen ingyenes SMS elküldésével (ROA a 1270-re) bepótolhatja a lemaradását. Persze a külföldi telefonáláshoz és netezéshez az is fontos, hogy magán a telefonon is engedélyezzék a hálózatválasztást. A tiltásnak egyébként van egy előnye is:

akkor lehet hasznos, ha valaki belföldön, a határ közelében tartózkodva szeretné elkerülni, hogy a telefonja külföldi hálózatra váltson át.

Ha valakinek új EU csomagja van, akkor nemcsak az Európai Unió területén, de Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és Törökországban is minden további költség nélkül használhatja a telefonját, mint itthon. Ha EU-n kívüli országban járunk, akkor jó hír, hogy július 1-től már 72-ben vehető igénybe a Világ Napijegy, aminek segítéségével egy fix összegért cserébe szintén hazai kondíciók állnak a rendelkezésre. Emiatt például nemzetközi hajózás esetében arra érdemes figyelni, hogy mely országokra terjed ki pontosan a Világ Napijegy.

A Vodafone-tól azt is megtudtuk, hogy a roaminggal kapcsolatos valódi panaszok száma alacsony, sokszor inkább tájékoztatás a megoldás ezekre a beérkezett ügyfélmegkeresésekre. Az előfizetőiknek pedig nem csupán a magas és kiszámíthatatlan számláktól nem kell tartaniuk, de ugyanúgy használhatják külföldön a navigációs alkalmazásoktól elkezdve a Spotify-on át a levelezést is.

Fontos még tudni, hogy a régebbi, nem EU Roamingos csomagokat használó ügyfelek díjmentesen (és a szerződéses idő meghosszabbodása nélkül) válthatnak az április elseje óta elérhető EU-csomagokra, április 1-től pedig a KID csomagot használó gyerekek havi 60 perc hívást indíthatnak díjmentesen a Vodafone Family felhasználó családtagjaik felé.

Telenor: Dél-Korea és az USA problémás lehet

A norvég cég magyarországi képviselete a korábban említett feltételeken kívül (például szerződő partner megléte a külföldi országban) felhívta a figyelmet, hogy a mobilhálózat frekvenciája miatt is adódhatnak gondok. Hogy ez mit jelent? Régebbi típusú nyomógombos készülékek esetében például nem biztos, hogy egy “3G-only” hálózatra fel tud jelentkezni

– ez főleg Japánban, Dél-Koreában, Kínában és az USA-ban fordulhat elő, ahol WCDMA hálózatok is vannak.A Telenor április 30-tól egy promóció keretében csak az új EU szabályozás szerinti roaming többletdíjat számlázza, azaz a hazai díjakat nem. Emiatt a mostani EU-n belüli árak akár 75-80 százalékkal alacsonyabbak, mint előtte. A szolgáltatónál elérhető napi, heti és havi roamingjegy is. A cég elmondta: a hajóutak alkalmával a hajófedélzeti és a repülőgép-fedélzeti hálózatok szatellit technológiát is használhatnak, ezekre nem érvényes az EU roaming szabályozása és magasabb díjszabásba tartoznak.

Általános roaming sajátosság, hogy a fogadott hívásokért is fizetni kell roaming helyzetben. Mivel a roamingoló ügyfél így fizet a külföldi hálózat használatáért, ezzel a gyakorlattal kerülhető el az, hogy egy Magyarországon tartózkodó ügyfélnek a tudta nélkül jelentősen magasabb percdíjat kelljen fizetnie, pusztán azért, mert nem tudja, hogy az, akit éppen felhív, külföldön van

– írták még arra a kérdésünkre, hogy mire érdemes odafigyelni.

A panaszokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a megemelkedő, és bepanaszolt roamingszámlák nagyon gyakran az ügyfelek tudta nélkül generált forgalmak miatt keletkeznek – például az okostelefonokkal nagyon könnyű hosszú, többször 160 karakterből álló, így ténylegesen 2-3 SMS-nyi hosszúságú üzeneteket megírni és elküldeni, amit az ügyfél viszont csak egy SMS-nek lát a telefonjában.

Tipikus példa még a háttérben futó okostelefon alkalmazások által generált adatforgalmak és automatikus frissítésletöltések, melyekről a felhasználó nem tud ugyan, de megtörténik.

Jó tanács: ahogy minden más szerződéskötésnél, úgy a roamingnál se hagyja ki az apróbetűs részt! Például huzamosabb ideig történő külföldi tartózkodásra a legtöbb szolgáltató roaming ajánlata nem érvényes. Igaz, az fair usage policy miatt csak a megugró külföldi használat után vonják meg az ügyféltől a hazai árakat biztosító opciókat, de azért jobb felkészülni, mint meglepődni.

Fejlécképünk: Array

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.