Pénzügy

Fogalmunk sincs, miből fogunk megélni nyugdíjasként

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)

A hazai lakosság kétharmada nem tervez félre tenni a nyugdíjas éveire, pedig 85 százalékának fontos lenne az anyagi gondoktól mentes időskor – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből. Ugyanakkor az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerint bizakodásra adhat okot, hogy a pénztári taglétszámuk másfél éve növekszik.

Fontos számunkra a boldog nyugdíjaskor, de tenni nem szeretnénk érte. Ez volt az Öngondoskodási Index nyugdíjas korral kapcsolatos eredményeinek egyik legfontosabb megállapítása.

A hazai lakosság 85 százaléka gondolja, hogy kiemelkedően vagy nagyon fontos számára az, hogy anyagi gondoktól mentes idős kort biztosítson magának. Ennek fényében nem meglepő, hogy az utóbbi egy évben több mint 8 500 új pénztártag csatlakozott hozzánk. Ez számunkra azt mutatja, hogy a lakosság lassan, de biztosan kezd ráébredni, hogy a boldog nyugdíjas évekért nekik is tenniük kell. Ugyanakkor látjuk, hogy a többség még mindig az állami járadékban bízik, illetve sokan vannak azok is, akik nem tudják megmondani miből fognak élni idős korukban. Pedig aki 40 évesen elkezd havi 5 000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztári számlára az 2,5 millió forintot halmozhat fel idősebb éveire. Ezzel jelentősen tompíthatja a nyugdíjba vonuláskor tapasztalt bevétel kiesést- vélekedik a pénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba.

Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás rámutatott, hogy habár a megkérdezettek mindössze 3 százaléka van meggyőződve arról, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a tisztes időskori megélhetésre, az aktív kereső lakosság 65 százaléka nem rendelkezik erre a célra félretett megtakarítással, és nem is tervez vele.

A nyugdíjpénztári piac legnagyobb szereplője arra számít, hogy az év végéhez közeledve sokan fogják kihasználni a pénztári befizetések után járó, évi 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségét. Ebben az időszakban ugyanis sokan gyarapítják eseti, egyéni pénztári hozzájárulással a megtakarításaikat, növelve ezzel azt a keretet, ami után igénybe vehetik az – éves szinten maximum 150 000 forint értékű – adó-visszatérítést. A tavalyi évben az ilyen eseti befizetések értéke a pénztárnál meghaladta a 2,3 milliárd forintot, ami 60 százalékos emelkedés volt az előző évhez képest.

Boldog Nyugdíjas kampány

A pénztár a pozitív tendenciák ellenére továbbra is fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a jelenlegi társadalmi trendek alapján, ha olyan nyugdíjas éveket szeretnének maguknak, amilyet ma elképzelnek, akkor ha nem is nagy összeget, de rendszeresen kell megtakarítaniuk. Az OTP Öngondoskodási Indexe alapján a lakosság mindössze 18 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással. Ezért indították el a Boldog Nyugdíjas Kampányt, melynek segítségével arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mind pénzügyileg, mind egészségügyileg gondoskodnunk kell saját magunkról!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik