Pénzügy
Nyugdijasok(210x140).jpg (nyugdíjasok)

Jólétben telnek a nyugdíjas évek, ha időben észbe kap

24.hu
24.hu

2015. 11. 24. 12:32

Először is úgy, hogy minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, majd úgy, hogy körültekintően választunk a rendelkezésre álló lehetőségekből. Végül megpróbáljuk megcélozni az állami támogatás plafonját, ami 10 év alatt majdnem 3 millió kamatozó forintot jelent.

A három népszerű nyugdíj-előtakarékossági forma, a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztári tagság és a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) töretlenül menetelnek a piacon. A siker kulcsa az állami támogatás, ami érthető is, hiszen ki ne örülne neki, ha öngondoskodási törekvéseit az állam is segítené?

Mindhárom megtakarítási lehetőség esetében adójóváírást érvényesíthetünk az adott adóévben fizetett összegek után. A számok tükrében ez pontosan annyit jelent, hogy az éves befizetések 20 százalékát jóváírják a számlán – vagy számlákon. Természetesen bármilyen bőkezűen is tudunk félretenni, azért van egy plafon: évente összesen maximum 280 ezer forintnyi személyi jövedelemadónkat kaphatjuk így vissza. Akinek ezt sikerül maximálisan kihasználni, jólétben telnek a nyugdíjas évei, ehhez ugyanis 1,4 millió forintot kell elhelyeznünk különböző megtakarítási formákban egy évben. A másik oldalról annyit jelent, hogy tíz év alatt 2,8 millió forintot kaptunk az államtól, ami még kamatozik is.

A Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) esetében a maximálisan igénybe vehető adókedvezmény évi 100 ezer forint, a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknak 130 ezer. Arra figyeljünk, hogy teljes adómentesség és a jóváírások csak nyugdíjba vonuláskor, de legalább 10 év elteltével vehetők igénybe. Az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött összegek után akár 150 ezer forint is lehet egy évben a maximális adókedvezmény, míg a nyugdíjbiztosítás esetében ugyanez 130 ezer forint.

Ez természetesen csak az állami támogatás része az időskori jólét „maximalizálásának”. Amikor a megtakarítási formák közül választunk, legalább ilyen fontos, hogy mennyire alacsonyak a költségek, és végképp nem mindegy a hosszú, akár több évtizedes futamidő miatt, hogy mekkora hozamot várhatunk megtakarításaink után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.