Gazdaság

Hatalmas a káosz a Tesco-sztrájk miatt, sorra állnak le az áruházak

A vecsési áruház nyitva volt ugyan, de a péntek délutáni zsibongás helyett néma csöndben ténfergett a pár vevő, csak a kasszák előtt volt tumultus. A szakszervezet online követi az eseményeket, jó pár áruház már bezárt, vagy a bezáráshoz közeli állapotban van. Van, ahol az igazgató állt be a hentespultba.

Délután négykor elkezdődött a Tesco országos sztrájkja – Vecsésen megnéztük, mit is jelent ez. A Market Centrál parkolójában alig volt szabad hely – ez teljesen megfelelt a szokásos pénteki állapotnak. Már messziről látszott, hogy a Tesco sem zárt be, ki-be jöttek-mentek az emberek. Igaz, talán kicsit kevesebben mint máskor. És voltak, akik az autóikba pakolták be a tömött bevásárlókocsikból az árut.

Arra számítottunk, hogy a bejáratnál lesz majd valami tábla, hogy sztrájk van, de semmi ilyesmit nem találtunk. Viszont a máskor megszokott zsongás helyett elég nagy csend volt, ami azért jelezte, hogy mégsem egy ismerős péntek délutáni nagyüzembe csöppenünk bele. És már a bejáratnál is látszott, hogy alig vannak az áruházban.

A biztonsági őrök pultjánál találtunk egy tescóst, őt kérdeztük meg, hogy most akkor van-e sztrájk, vagy nincs.

Igen, sztrájk van. De én ma még nem sztrájkolok, majd holnap.

Azt nem tudta megmondani, hogy a nyitvatartási idő végéig (22.00-ig) nyitva lesznek-e.

Ha a pénztárosok is mind sztrájkba lépnek, akkor be kell zárni – tette hozzá.

Eladót, pultost nagyítóval sem találtunk. Csak négy pénztáros volt a helyén, előttük kígyózó sorok. És ketten voltak, akik az önkiszolgáló pénztáraknál segítettek az ott összetorlódott vásárlóknak.

Az áruházon belül lézengtek a vevők, néhányan tanácstalanul járkáltak, innen-onnan suttogva hallatszott:

Ja, sztrájk van.

A csemegepultban sem volt eladó, a felvágottakat, sajtokat, szalámikat gondosan letakarva hagyták ott.

Tesco-sztrájk, üres csemegepult Vecsésen (szerzői fotó)

Egy idősebb pár tanácstalanul állt meg előtte a félig megpakolt kocsival. Kérdésünkre, tudják-e, miért nincs a pult mögött senki, rögtön rávágták, persze a sztrájk miatt.

A nő hozzátette: ha tényleg nem kapnak rendes pénzt, sztrájkoljanak. Csak most én nem tudok vásárolni…

A férje meg kicsit ingerültebben megjegyezte: az kéne, hogy Orbán Viktor is annyit keressen, mint a csemegepultos!

Egy férfi a fogai között elnyomott egy káromkodást, aztán így szólt:

De miért nem zárnak be, ha sztrájk van? Minek mászkáljak itt fel-alá az üres pultok előtt?

A hentespult teljesen üres volt, sehol egy csirkeszárny, vagy sertéscomb. Csak a takarító ürítette éppen a kukákat. (Lásd nyitókép.) Ott is, meg a csemegepultnál is több vevő jobb híján az előrecsomagolt áruk között válogatott.

A pénztáraknál a szokásos kétszerese volt a sor, de a végén álló nő nem panaszkodott, azt mondta, azért halad a dolog. 10 perc alatt mi is sorra kerültünk az önkiszolgáló kasszánál. Az ott lévő eladót kérdeztem, ő fog-e sztrájkolni.

Még nem döntöttem el, az eseményektől függ – érkezett a válasz.

Megtudtuk tőle, hogy a többiek (akik sztrájkolnak) fent vannak az emeleten. Ugyanis a sztrájk nem azt jelenti, hogy hazamehetnek. Munkaidőben vannak, szóval a helyszínen kell lenniük. Csupán megtagadták a munkát.

Bubenkó: sorra zárnak be az áruházak

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetőjét telefonon értük el. Bubenkó Csaba elmondta, online futnak be hozzá az információk, és egyre több áruházban van fennakadás a sztrájk miatt. Van, ahol már be is zártak, vagy bezárás-közeli állapotok uralkodnak.

A sztrájk országosan beindult, Sátoraljaújhelytől Győrig – mondta a 24.hu-nak.

Sztrájkolnak Ózdon, Szombathelyen, Sárváron, Pápán, Kiskőrösön. Hatvanban Győrben, Pakson már bezártak, Esztergomból akkor jelezték, hogy be fognak zárni, amikor éppen beszéltünk. Gödöllőnek még pár óra lehet hátra, ott tanulókkal tartják a frontot.

Káosz van az egész országban. Ahol még működnek az áruházak, ott is óriási problémák vannak. A legnagyobb áruházban, Budaörsön például a délutános műszak 99 százaléka sztrájkba lépett, alig tudnak nyitva tartani. A Camponában pedig a régiós kereskedelmi igazgató munkaruha nélkül szolgálja ki a vevőket a hentespultban – ecsetelte Bubenkó a kialakult helyzetet. 

Budapesten is káosz van, beálltak az áruházak – fogalmazott Bubenkó. A Fogarasi úti Tescóban is várható a leállás, mert nem tudják kiszolgálni a vevőket – tette hozzá.

A fogarasi úti Tesco személyzeti bejáratánál sztrájkolnak a dolgozók. Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Négy kisbolt már majdnem megbénult. A Bécsi úti, Pesti úti Tescóban is hatalmas a fennakadás. Herceghalmon a targoncások letették a munkát, ezért már a ki- és beszállítás is megbénult, aminek hatása főleg szombaton lesz érezhető. Hiszen nincs aki előkészítse a kamionokba az árut.

Rengeteg információ  érkezik be, így kicsit nehéz is követni  az eseményeket. Azt biztosan állíthatom, nincs az országnak olyan pontja, ahol ne lenne fennakadás, vagy bezárás.

Bubenkó elmondta azt is, hogy a KDFSZ hat jogászt kért fel, akik ha hívják őket a dolgozók, kimennek az áruházba, hogy jogi képviseletet, segítséget adjanak a dolgozóknak, ha valamilyen kényszerítő, vagy jogellenes lépést alkalmazna a munkáltató.

Mire ideáig értünk a beszélgetésben már beállt Tatabánya, és Komárom is, vagyis a működésképtelenség határára kerültek. A pénztári sorok vége a hentespultoknál van, a pénztárosok nem győzik a sok vevőt.

Az első reakciók alapján hatalmas támogatottsága van a Tescónál a sztrájknak – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Tesco alapszervezetének elnöke pénteken délután az MTI-nek. Kiemelte: a visszajelzések szerint Debrecenben, Ózdon, Kazincbarcikán, Egerben, Budapesten a Campona áruházban, Bicskén, Pakson és Győrben a kisebb boltokban jelentős számban sztrájkolnak, a kasszákban csak a bérelt munkaerő dolgozik. Sokáig így nem lehet dolgozni, ezek az áruházak meg fognak bénulni – tette hozzá.

A Tesco utolsó ajánlata ez volt a sztrájk előtt:

Még 20 ezer forinttal megtoldhatja a béreket a Tesco, de csak jövőre
Ebben az évben már nem lesz béremelés. Októberben vagy novemberben dönthetnek, hogy januárjától megadják-e a bruttó 196 ezer forintot.

A Tesco pontosított: ezek a boltok zártak be

Fél nyolckor küldött a Tesco egy táblázatot a bezárt áruházak listájával, hozzátéve:

Az alábbi boltjainkban sajnos a mai napon nem tudtuk volna vásárlóinkat a megfelelő színvonalon kiszolgálni, ezért a boltok bezárása mellett döntöttünk. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

Hozzátették: a Tesco áruházainak mindössze 10 százaléka zárt be a ma délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt. A bezárt boltokkal együtt összesen az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás.

Leszögezték továbbá, hogy:

  • A budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent hírek tévesek. A Fogarasi úti áruház több mint egy tucat kasszával szolgálja ki jelenleg is a vásárlókat.
  • A Tesco határozottan visszautasítja, hogy egy áruházában a vezető nem engedi sztrájkolni a dolgozókat. A Tesco tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát ahhoz, hogy ebben a formában fejezzék ki véleményüket.
  • Nem igaz az a hír, hogy „várhatóan központi utasítás szerint hamarosan bezárják az összes Tesco áruházat az országban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik