Gazdaság
Budapest, 2017. július 8.
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös demonstrációjának résztvevõi a Fogarasi úti Tesco áruház parkolójában 2017. július 8-án. A szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál.
MTI Fotó: Soós Lajos

Még 20 ezer forinttal megtoldhatja a béreket a Tesco, de csak jövőre

24.hu
24.hu

2017. 09. 01. 10:51

Korábban a témában:

A Tesco szeptembertől újabb bruttó 11 ezer forinttal emelte a szakszervezetek nyomására a legkisebb béreket áruházaiban. Most pedig a szakszervezetek azt akarják elérni, hogy a januártól 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimummal szemben is megtartsa 15 ezer forintos bérelőnyét az áruház.

Leghamarabb októberben vagy novemberben dönthet a Tesco arról, hogy jövő év januárjától megadja-e dolgozóinak a bruttó 196 ezer forintos bért, s ezzel megtartsa-e 15 ezer forintos bérelőnyét a garantált bérminimummal szemben – tájékoztatta a Világgazdaságot a tárgyalásokon elhangzottakról Karsai Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) SZB-titkára.

A minimálbér az idén 127 500, a garantált bérminimum 161 ezer forintra nőtt, jövőre mindkét összeg tovább emelkedik 138 ezer, illetve 180 500 forintig. Karsai szerint az áruházlánc arra hivatkozva nem lépne hamarabb, hogy szeptembertől bruttó 11 ezerrel 176 ezer forintra növeli majdnem minden teljes munkaidős, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetését.

A szakszervezeti vezető érdemi változásnak tartja még, hogy a hipermarket hajlandó felülvizsgálni a létszámhiány ügyét, amire közös munkacsoportot hozna létre a szakszervezetek és a munkáltató képviselőivel. Úgy látja, még ha ez jelzésértékű lépés is a Tesco részéről, az azonnali beavatkozás helyett további hosszú hónapokkal odázhatná el a megoldást.

Mint írtuk, a legutóbbi tárgyaláson nem született egyezség, mert az áruházlánc lesöpörte az asztalról a szakszervezetek sztrájkköveteléseit.

Tesco logos are pictured outside one of the company's supermarkets in Sevenoaks, south-east of London on April 12, 2017.
Supermarket giant Tesco revealed Wednesday that it fell into an annual net loss of Ł40 million due to a costly accounting scandal at Britain's biggest retailer. The after-tax loss, equivalent to $50 million or 47 million euros, was skewed by a Ł235-million hit in costs arising from the three-year-old scandal.
 / AFP PHOTO / BEN STANSALL
A tescós béremelés nem elég: új, közös sztrájkkövetelést adnak be a szakszervezetek
Hétfőn a KASZ is megalakította sztrájkbizottságát, és a KDFSZ-szel egyeztetve, ismét egységesen lépnek fel a tescós dolgozók érdekében.

A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke, Bubenkó Csaba a cikk kapcsán a 24.hu-nak hangsúlyozta, a sztrájkkövetelésben az szerepel, hogy még az idén legyen 25 százalékos béremelés. A Tesco azonban az idén már nem akar emelni. A létszámemelésre pedig azt mondták nekik, hogy a létszám megfelelő. Vagyis nem akar az áruház létszámot bővíteni. A munkacsoport felállításától pedig nemigen lehet eredményt várni a szakszervezeti vezető szerint. Vagyis nincs érdemi előrelépés a sztrájkkövetelések ügyében.

Marad tehát a sztrájkhelyzet. A következő tárgyalásra szeptember 11-én kerülhet sor. A Magyar Idők cikke szerint elkerülhetetlen a totális Tesco-sztrájk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.