Kultúra

Lemondta díjátadóját a PEN America, miután a jelöltek csaknem fele bojkottot hirdetett

Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
A vád az volt, hogy a szervezet nem veszi elég komolyan a palesztin írók elleni atrocitásokat.

Lemondta idei irodalmi díjátadóját a PEN America, miután számos író visszalépett a jelöléstől az írószövetségnek a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt – írja az MTI.

A szólásszabadság védelmére alakult írószövetség helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy a díjra jelölt hatvanegy író és fordító közül huszonnyolc úgy döntött, hogy visszavonja a könyvét a versenyből. A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag ismételten bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat.

Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az szerinte nem nyújtott semmilyen lényegi összehangolt támogatást a gázai, illetve a palesztin íróknak.

A PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét.

Az állításokra válaszolva a PEN közölte, hogy a gázai írók oldalán áll, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy százezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és hozzátette: tiszteletben tartják az írók döntését, akár visszalépnek a jelöléstől, akár nem.

A néhai Jean Stein amerikai írónő hagyatékának kezelői felszólították a PEN Americát, hogy a nevében ajándékozzák az írónő által adományozott, a legjobb könyvnek járó 75 ezer dollárt a Palesztin Gyermekeket Segítő Alapnak, miután a díj tíz várományosa közül kilenc visszalépett.

A Jean Stein hagyaték és alapítvány kezelői hangsúlyozták, hogy Jean Stein a palesztinok jogainak heves védelmezője volt, aki palesztin írók műveit jelentette meg, támogatta és népszerűsítette a palesztin írókat és képzőművészeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik