Gazdaság

Ugyanarról a címről küldték a nyertes és a vesztes árajánlatot is – súlyos visszaéléseket tártak fel a napelempályázatoknál

MTVA / Váli Miklós
MTVA / Váli Miklós
Az Integritás Hatóság 22 esetben azonosított összehangolt árajánlatnyújtást. Bár a társaságokat nem nevezete meg a hatóság, azt írták, bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található.

Az Integritás Hatóság megállapítása szerint uniós pályázatokon összejátszott, és ezzel a versenyt korlátozta több napelemekkel foglalkozó cég, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult – közölte honlapján a hatóság.

Mint írták, bejelentés alapján hivatalból végzett vizsgálatot a szervezet a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosítószámú, “Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek kapcsán.

A bejelentés szerint a projektekben nyertes ajánlattevő a valós piaci árverseny kizárása érdekében két másik ajánlattevő vállalkozással összejátszva elérte, hogy mindig a saját árajánlata legyen a legkedvezőbb, győztes ajánlat a napelemes rendszer telepítés tárgyú pályázatok során.

A hatóság 22 esetben azonosított összehangolt árajánlatnyújtást. A támogatási kérelem során vesztes árajánlatot nyújtó társaságok árajánlatai is a nyertes ajánlattevő vállalkozás céges e-mail címéről kerültek továbbításra.

A hatóság két támogatásban részesült projekt esetében megállapította, hogy az ajánlatadók tekintetében fennáll a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás kockázata, amelyre tekintettel bejelentéssel élt a Gazdasági Versenyhivatal felé. Közölték, a hatóság álláspontja szerint a versenykorlátozó magatartás az európai uniós támogatásokkal való visszaélés kialakulását eredményezhette.

Bár a társaságokat nem nevezete meg az Integritás Hatóság, azt írták, bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található.

Frissítünk!

Az Integritás Hatóság az oldalán megjelent jelentés első változatában még azt írta, hogy az érintett vállalkozások között nincs direkt kapcsolat, azonban az szóban forgó cégek vezetői közül többen a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökségi tagjai, illetve bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található. Ezt később jelzés nélkül törölték a jelentésből.
A szövetség pedig lapunknak küldött levelében azt írta, hogy a hatóság hibázott, és törölték a rájuk vonatkozó részt, ugyanis a vizsgálatban semmilyen módon nem érintettek. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség az Integritás Hatóság számukra megküldött levelét is továbbította. Ebben a hatóság azt írta, elnézést kérnek, hibáztak, amikor Magyar Napelem Napkollektor Szövetségre való utalást publikálták a vizsgálati összefoglalóban. Ezért az összefoglalóból kivették az erre vonatkozó tagmondatot. A javított közlemény az előzővel azonos helyen található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik