Gazdaság

Ömlött a pénz a benzinkutakról az államkasszába

benzinkut(11)(960x640).jpg (Array)
benzinkut(11)(960x640).jpg (Array)
A dohány és az alkohol utáni adóbevétel is jelentős volt.

Tavaly az üzemanyagok értékesítésből hatszázmilliárd forintnyi jövedéki adó folyt be az államkincstárba – írja a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján. Ez az elmúlt évtized legmagasabb bevételét jelentette 2015-ben.

A dohánykereskedelemből 300 milliárd forint adó folyt be, vagyis a cigarettapiac is meglendült. Az egy évvel korábbinál félmilliárddal több, 7,1 milliárd szál került legális forgalomba. A fogyasztási dohánynál is emelkedést tapasztaltak: míg 2014-ben 5700 tonnát forgalmaztak, tavaly 11 hónap alatt 5900 tonna került a piacra. Suller Attila, a NAV sajtófőnöke a GfK Piackutató Intézet felmérését idézve közölte, hogy tavaly az egy évvel korábbihoz képest másfél százalékkal csökkent az illegális cigaretták piaca. Ez a szigorú ellenőrzések mellett a hazai fogyasztási szokások megváltozására is visszavezethető. Sokan vásárolnak kész cigaretta helyett vágott dohányt saját készítésű cigarettához, mert az utóbbi olcsóbb.

Az alkoholfogyasztásból tavaly 100 milliárd forint adó folyt be. A statisztika szerint tavaly több pezsgőt és sört vásároltak a fogyasztók, pezsgőből novemberig 10,5 millió liter kelt el, ami félmillió literrel több az előző év első tíz hónapjára jutó mennyiségnél.  Összességében az államkincstár jó évet zárt 2015-ben, a dohány és az alkohol utáni jövedelemadó-bevétel is jelentős volt, de az üzemanyagok terén különösen kiemelkedő summa folyt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik