Gazdaság

Történelmi csúcson az államadósság

Tavaly év végére sikerült letornázni a mutatót arra a szintre, amit az Európai Unió is elvár. Januárban és februárban viszont, ahogy sejteni lehetett újra a kívánt szint fölé duzzadt az adósság.

Februárban már 22 934,8 forintra nőtt a központi költségvetés bruttó adóssága – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss adataiból. Ez a januári ugrás után ismét történelmi csúcsot jelent.

Már az MNB előzetes, a tavalyi utolsó negyedévet átfogó GDP-arányos adósságjelentése után sejteni lehetett, hogy az államadósság újra elszállhat. Az utolsó negyedévben 79 százalékot jelzett az MNB, ami kevesebb volt az előző évinél, és az előző negyedévinél is.

Szakértők már akkor jelezték, hogy a csökkenés csak átmeneti lehet. Hiszen az alacsony gazdasági növekedésből és az alacsony inflációból nem az államadósság csökkenése következne. Ez most beigazolódni látszik.

Míg decemberben 21 998,6 milliárd forinton állt az adósságmutató, addig januárban majdnem 900 millióval több lett (22 844,2), s februárban is hízott, igaz szerényebb mértékben (89,8 milliárd forinttal).

Az idei költségvetés szerint egyébként 23 392,7 milliárd forintnyi lehet az év végére az adósság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik