Gazdaság

Az év végére csökkent az államadósság

MNB(210x140)(2).jpg (MNB)
MNB(210x140)(2).jpg (MNB)

A GDP 79 százalékának megfelelő értékre csökkent tavaly év végére az adósságunk. Ez jobb szám, mint amennyi egy évvel vagy egy negyedévvel korábban volt.

A tavaly szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról 2013 december végére 79 százalékra mérséklődött az államadósság – derült ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyeket hétfőn közölt honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB előzetes adatai szerint az államháztartás névértéken számításban vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága 23 068 milliárd forint volt 2013 végén: a negyedik negyedévben 17 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel és 38 milliárd forinttal csökkentette a forintárfolyam változása.

Azonban az a csökkenés nem tükrözi az államadósság alakulásának valódi tendenciáit – emlékeztet a Portfolio.hu. Hiszen az alacsony gazdasági növekedésből és az alacsony inflációból nem ez következne.

Az év végi alacsonyabb mutatóban az árfolyamhatás látszik, illetve arról van szó, az állam pénzügyi tartalékait szokás szerint leolvasztotta, adósságcsökkentésre fordította, ami bevett év végi trükk. Az unió ugyanis az év végi mutatót nézi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik