Élet-Stílus

Rejtélyes radioaktív anyag terjed a levegőben Európa-szerte

Egy ember alkotta radioaktív anyag, jód-131 kering a kontinensen kis mennyiségben.

Januárban mérték be először Norvégia északi részén, majd Európa több pontján is felfedezték, de a hatóságok senkit nem tájékoztattak róla mostanáig. Valószínűleg azért, mert fogalmuk sincs, honnan származik.

A jód-131 izotóp általában más radioaktív anyagok mellett található meg, de úgy tűnik, hogy most önálló életre kelt. Másik furcsaság, hogy felezési ideje (adott számú radioaktív atom felének lebomlási ideje) rövid, mindössze nyolc nap, tehát nemrég kerülhetett a légkörbe.

Az Amerikai Egyesült Államok speciális repülőgépeket küldött Európába, hogy izolálja az jód-131-et, de tulajdonképpen semmit nem értek vele.

Az összeesküvés-elméletek hívői azt gyanítják, hogy az oroszok Norvégiában végezhettek el nukleáris teszteket.

Mondjuk tény, hogy a jód-131 izotópoknak szoros kapcsolatuk van az atombombákkal, sőt, a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófák után is elszabadultak.

Az érem másik oldala, hogy az izotópot rákgyógyításra is használják. Mivel nem más radioaktív anyagok társaságában mérték be, az is könnyen elképzelhető, hogy a dolog mögött egy illegális gyógyszervállalat áll, akik nem jelentették tevékenységüket a hatóságoknak.

A francia sugárvédelmi és nukleáris biztonsági intézet jelentése szerint a jód-131 jelenlegi mennyisége nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot, de vizsgálják az ügyet.

(Independent, kiemelt kép: Getty Images Hungary)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik