Élet-Stílus

“Kamaszkorra helyrehozhatatlan károkat okozhat az apa hiánya”

Nincs szükség Disneylandre, eröltetett programokra, vagy ajándékok tömkelegére. Van viszont két fontos dolog, amiből az apának legalább annyira ki kellene vennie a részét, mint az anyának: ez a gondoskodás és a játék. És ez nem csak duma, számtalan kutatás bizonyította már, hogy az apa aktív jelenléte pozitívan hat a gyerek mentális egészségére.  

Itt van mindjárt néhány adat Léder László pszichológustól, ami eléggé szemléletesen kifejezi az apa szerepének fontosságát.

Amerikai statisztikák alapján apa nélküli családból kerül ki

  •  a teenager korban öngyilkosságot elkövetők 63 %-a,
  • a fiatalkorúak börtönébe kerülők 85 %-a
  • a drogelvonókba kerülő fiatalkorúak 75%-a
  • a nemi erőszakot elkövetők 80 %-a
  •  az otthontalan vagy otthonról megszökött gyerekek 90 %-a
  • a teenager korban teherbe esők 71%-a

Szerencsére azt lehet mondani, hogy a társadalom és a média irányából tapasztalható egyfajta pozitív szemléletváltozás. Bár a szakember szerint a cikkek, szakirodalmak többsége, illetve a közbeszéd még mindig főként az anya feladatairól és nehézségeiről hangos, akadnak üdítő kivételek.

Egyre inkább értjük, hogy az apa szerepe nem másodlagos egy családban. 

A NLCafé tavasszal indított egy kampányt, melyben a kifejezetten az édesapákra fókuszáltak. Keresték az ország kedvenc apukáját. Bárki benevezhetett egy olyan családos férfiembert, aki szerinte kiérdemelheti ezt a címet. A Dove az Apák napjára készült egy kis videóval, amihez #IgaziHősök hashtaggel ellátott apa-gyermeke fotókat vártak és várnak Facebook oldalukra.

Apa legyen ott. De hogyan?

Léder László hangsúlyozza, egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni, amikor a jó apa ismérveit vesszük sorra . Sablonokat, recepteket pedig senki ne próbáljon a családjára húzni.

Az apa legfontosabb feladata, hogy időt töltsön a gyermekeivel, és ne csak testben legyen jelen, hanem lélekben is. Ezek nyomán magától kialakul majd a jó kapcsolat. A gyermek egyébként is irányjtja a szülőt, és el fogja mondani, hogy neki mire van szüksége.

Két dolgot azonban minden kisgyermekes férfinak szem előtt kellene tartania: a játék, és a gondoskodás olyan feladatok, amik alól az apa sem húzhatja ki magát. Pontosabban igen, csak azt nagyon fogja majd bánni, mikor a gyermeke tinédzser lesz.

Részletek a videóban! 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik