Élet-Stílus

Medúzával is találkozhatunk a bányatavakban

admin
admin

2008. 07. 31. 06:30

Bár a köznyelv minden nagyobb pocsolyát bányatónak nevez, hivatalosan a bányató “olyan, a bányaművelés befejezését követően fennmaradt állóvíz, amely külszíni és földalatti bányászati tevékenység során (…) a felszín alatti vízkészletből alakult ki” – idézi a vonatkozó törvényt a halászatról és a horgászatról Katona Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese.

A vízmélység a bányászott réteg vastagságától és a kitermelési módszertől függően 2-8 métertől 15-25 méterig terjedhet. A legmélyebb tavak Délegyháza és Nyékládháza környékén találhatók. A szakember hangsúlyozza: ahol még folyik a kitermelés, az vízzel telt bányagödörnek minősül, nem tónak – így ezeknél nem kérdés a fürdőzés vagy más vízi sport lehetősége.

Nem életbiztosítás

Tagadhatatlanul a bányatavak mellett szól, hogy általában könnyen megközelíthetőek, a vizük tisztának tűnik, és olcsóbb vagy egyenesen ingyenes alternatívát nyújtanak a ”normál” strandokhoz képest.

Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés főosztályának vezetője azonban figyelmeztet: a tömegesen használt, kijelöletlen fürdőhelyeken, ahol nincs kommunális infrastruktúra, könnyen összeszedhetünk csúnya fertőzéseket. Ritka esetben a túlhasználat a kékalgák elszaporodását is eredményezheti; az algák által termelt méreganyag pedig érzékenyebbeknél bőrirritációt válthat ki.

A bányatavak mégis inkább a balesetveszély miatt váltak hírhedtté. Mélységüket sokszor nem is sejtjük, mesterségesen kialakított medrük pedig kiszámíthatatlanul változó; bármelyik pillanatban kiszaladhat a fürdőző lába alól a talaj, és már a pánik is végzetes lehet. Ráadásul a nagy mélységek miatt nehezen melegszik fel a víz; a parttól eltávolodva vagy az alsóbb rétegekben gyakran 6-8 fokot is esik a hőmérséklet, ami izom-, rosszabb esetben szívgörcsöt okozhat.

Az ecsédi bányató (Fotó: MTI)

Az ecsédi bányató (Fotó: MTI)

A folyamatban levő bányamunkálatok jelentik a legfőbb kockázatot, de a kitermelés után hátrahagyott, víz alatti roncstemető sem ideális terep a pancsoláshoz. Arról nem is beszélve, hogy a felügyelet nélküli strandoknál a vízi mentőknek esélyük sincs, hogy egy-egy riasztáshoz időben kiérjenek – magyarázza Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője lapunknak.

Tiszta strandok, tiltott helyek

Azt azonban meg kell hagyni, hogy a bányatavak vízminősége eredendően kiváló: természetes talajvízről van szó, amit megszűr a medret alkotó homok- vagy kavicsréteg. Ráadásul a kitermelés sem jár jelentős szennyeződéssel – véli az OKI szakértője.

Az országban található, mintegy száz bányató közül több is rendelkezik kijelölt fürdőhellyel, ahol kiépült az ÁNTSZ által előírt infrastruktúra – vagyis megfelelő számú WC és szemetes, ivóvíz- és élelmiszer-ellátás –, és ahol a szakemberek rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget. (A havonta frissített adatok megtalálhatók az OKI honlapján).

Budapest környékén Délegyháza, Dunaharaszti, Gyömrő, Pócsmegyer, Veresegyháza vagy Dunavarsány bányatavai közül válogathat az, aki nem szeretne a zavarosban fürödni. Az összes többi népszerű célpont, így a Lupa-szigeti tavak vagy az Omszki-tó lényegében illegális – tájékoztat a környezet-egészségügyi szakember.

vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.

Tenger helyett is megteszi

Nemcsak a fürdőzők látogatják előszeretettel a bányatavakat, hanem a horgászok, a vízisízők és a jet-ski megszállottjai is. Sőt még a búvárok is ráfanyalodnak egy-egy hétvégi merülés erejéig – mondta Lantos Róbert, az Euro-Dive Búváriskola szakembere. A hirtelen, nagy mélyülés hasonlít valamelyest a tengeri merülés körülményeire, bár a nagyobb mélységek dermesztő hidege csak a bányatavakra jellemző.

Persze a látótávolság nyomába se ér a tengerinek: legjobb esetben 3-4 méter, ennél tisztábban csak télen, a jég alatti merüléseknél lehet látni. Leginkább gyakorlásra, a búvártudás szinten tartására jók ezek a vizek, bár némelyik tó valódi élményszámba megy gazdag élővilágának köszönhetően. Ilyen például az ecsédi bányató, ahol még édesvízi medúzát is láthatnak a szerencsések.

Fejbe kólinthat egy jet-ski

Természetesen a bányatavakban búvárkodni sem veszélytelen szórakozás. A rossz látási viszonyok miatt könnyű eltévedni vagy szem elől veszíteni a merülőtársakat. Van akinél a jéghideg víz stresszt okoz, így növeli a levegőfogyasztást.

A fő veszélyt jelentő kotrási területeket a búvárok igyekeznek nagy ívben elkerülni, mint ahogy a horgászokat és a jet-skizőket is; előbbiek damiljába gabalyodni nem kellemes, utóbbiak pedig a gyanútlanul felszínre érő búvároknak okozhatnak sérüléseket. Lantos Róbert szerint elkerülhetők lennének a vészhelyzetek, ha mindenki betartaná a szabályokat – igaz, maguk a búvárok sem aggályoskodnak a tiltott vízfelületek használatát illetően.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.