Belföld

„Sokáig azt hittem, a BBQ csak baseballsapkás, kövér amerikaiaknak szól”

BAZ-megyei községbe látogatnak a BBQ ászai. Interjú a világversenyen győztes magyar szervezővel.

Gondolta volna, hogy a magyarok a verseny-barbecue új reménységei? Tudta egyáltalán, hogy létezik BBQ-verseny? Nyugi, én sem. Mint ahogy oldalasedzésről és marhaszegy-kategóriáról sem hallottam korábban. Pár perc múlva ön is mindent érteni fog, méghozzá Adorjányi Máriusz jóvoltából, aki Nyárspolgár nevű magyar csapatával nemrég világversenyen kategóriát nyert, és aki az első magyar pénzdíjas megmérettetés szervezője.

Adorjányi Máriusz. Fotó: BBQ Pit Box/Nyárspolgár BBQ

Tíz éve még kreatív ötletgyárosokat irányító marketingszakember volt, ma BBQ-készülékeket gyárt és versenyeken indul. Mi kell egy ekkora váltáshoz?

Már marketingesként is volt gasztromúltam: egy OKJ-s képzés után a kétezres években Londonban szakácskodtam. Az uniós csatlakozás után voltunk, már lehetett Európában munkát vállalni, és Londonban feljövőben volt a gasztronómia, sok étterem nyílt, és nagyon keresték a szakácsokat. Elég alaposan megismerkedtem a konyhai munkával, a húsokkal és mivel francia éttermekben dolgoztam, a francia konyhával is.

Azért az kicsit más, mint a BBQ-világ.

A barbecue-val kapcsolatban régebben voltak előítéleteink: a szó hallatán

baseballsapkás, kövér amerikai palik jelentek meg lelki szemeink előtt, akik szószokkal kenegetnek feketére sült húsokat.

Aztán körülbelül öt évvel ezelőtt belefutottam az interneten egy cikkbe, ami arról szólt, hogy ez mennyire frenetikus dolog. Annyira megfogott, amit olvastam, hogy már másnap megrendeltem az Amazonról öt könyvet, elkezdtem utánajárni, és nem sokkal később sütöttem egy egykilós tarját, és rá kellett jönnöm, hogy ez egy fantasztikus dolog. A lassú sütés, a füst, a fa használata, ebben óriási fantázia van. Akkor éreztem, hogy ezzel akarok foglalkozni.

Gondolom, először csak hobbiszinten.

Valóban, csakhogy a hobbi elhatalmasodott, és egy idő után el kellett döntenem, felvállalom-e, hogy ebből akarok megélni. És innen jutottam el oda, ahol most vagyok.

A szekrényszmóker-bizniszbe.

Pontosan.

Aki a BBQ hallatán még most is vaslapon vagy grillrácson sütögető kövér palikat vizionál, annak bizonyára érdekes információ, hogy mit tud egy ilyen sütőeszköz.

A hagyományos barbecue az lenne, hogy elégetünk három mázsa fát, és a tiszta, friss parazsat átlapátoljuk egy másik közegbe – tradicionálisan egy gödörbe. Ami fölött, betakarva, megsütjük a nagy darab húsokat. Ezt nehéz Európában megvalósítani, mert kevés a fa, kevés a hely.

És kevés a gödör.

Gödör az még lenne, de ott van még a tűzrakási tilalom is. A gyártott eszköz előnye, hogy zárt, nagyobb darab, és tartani lehet benne a konstans alacsony hőmérsékletet. Ez a történet nálam úgy kezdődött, hogy írtam az egykor nagyon népszerű Nyárspolgár blogot, és megkerestem sok kereskedőt, hogy adjanak sütőket tesztelésre. Adtak, de kicsit az volt az érzésem, hogy mintha még én tennék nekik szívességet azzal, hogy építek egy piacot. A blogon látszott, hogy rengetegen érdeklődnek a sütők iránt, én meg, mivel egy éve minden nap sütőket nézegettem, pontosan tudtam, hogy mi az a márka, ami még hiányzik az országból. Megkerestem azt a bizonyos céget, és két hét múlva már én voltam a magyarországi képviselőjük. Elkezdtem kereskedni.

Milyen volumenben?

Nem fővállalkozásként, csak kicsiben. A következő fordulópont az volt, hogy kinőttük a kisebb civil sütőket, és komolyabb szekrényszmóker behozatalán gondolkodtunk. De kiderült, hogy Amerikából őrült drága lenne beszerezni, és inkább megoldást kerestünk az itthoni gyártásra. És akkor a sógorom elvezetett azokhoz a szakemberekhez, akikkel a mai napig dolgozom, akikkel főállásban sütőket tervezünk és gyártunk. Nem dicsekvésképpen mondom, de háromszáz legyártott sütő felett járunk, a többségüket külföldre értékesítettük.

Fotó: Hartyányi Norbert

Mit érdemes tudni a szekrényszmóker-szektorról?

Háromféle piac létezik. Az egyik a civil: van egy munkahelyed, és mellette az a hobbid, hogy hétvégente sütögetsz. A kettes a vendéglátás, ez kényesebb téma, mert Magyarországon sokan belevágnak felkészületlenül, itt sajnos elég nagy hiányosságokat látok. És van a harmadik, a versenyszegmens, ami még nagyon gyerekcipőben jár. Versenysportról beszélünk, pénzdíjas eseményekkel, amelyeken döntően civilek indulnak, akik beleszeretnek ebbe a műfajba, szponzorokat szereznek, és életük hobbija lesz a verseny-BBQ-zás.

Mennyibe kerül egy szmóker?

Rengetegféle termék létezik, a belépő szintűek 50 és 100 ezer forint között már beszerezhetők. A nehézsúlyú, profi termékeknek ötszázezer és másfél millió forint között mozog az áruk.

Fotó: Hartyányi Norbert

És most a sporthírek: a Nyárspolgár csapata nemrég első hellyel tért haza egy szlovéniai világversenyről. Hogy kell elképzelni egy ilyen bajnokságot?

Több versenyforma létezik, mi a KCBS rendszerébe szálltunk be, ez a világ legnagyobb barbecue-szervezete, amelyben az amerikai nagyágyúk is indulnak.

Elsőre a Kansas City BBQ Society pont úgy hangzik, mint mondjuk a bajai halászléfőző egyesület, hisz ez is egy regionális szervezet, ugyanakkor a versenyrendszerük annyira sikeres, hogy világszerte ez a licencforma terjedt el. Az egyes versenyekre védnököket küldenek, akik a küzdelmeket felügyelik. A versenyrendszerben négy kategória van: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka és marhaszegy. Mind a négyben el kell indulni ahhoz, hogy összetettben is értékelhető legyen az eredményed.

A bírók megkóstolják a versenysülteket, majd feltartják a táblákat a pontszámokkal?

Nem, a versenynek épp az az egyik legszimpatikusabb vonása, hogy a bíráskodás anonim. Ha van negyven csapat, akkor legalább ennyi bíró van. Soha nem tudod meg, hogy melyik bíró pontozta a te tányérodat, és ő sem tudja, hogy kiét pontozta. Egyendobozokban kerül eléjük, teljesen fair a vetélkedés.

Fotó: BBQ Pit Box/Nyárspolgár BBQ

Hogy zajlik a küzdelem?

A csapatok szombaton felállnak, délután 2 körül van egy húsellenőrzés. Fontos, hogy az alapanyagokat mindenki maga hozza, hiszen az is egy stratégiai döntés, hogy mondjuk, milyen típusú marhaszegyet akarsz megsütni. A húsellenőrzés után van egy eligazítás, és indul a verseny. Este 8-10 körül kezdik felrakni azokat a húsokat, amik 10-12 órán át sülnek, ilyen a lapocka és a marhaszegy, és másnap délelőtt teszik az oldalast, majd legvégül a csirkét, aminek elég két óra, hogy elkészüljön. Déltől kell leadni a versenyműveket, csirke, oldalas, lapocka, marhaszegy sorrendben.

Amit szintén nem hittem volna: vannak edzések is. Olvastam, hogy van például külön oldalasedzés.

Az edzés azt jelenti, hogy lesütjük az adott kategóriát, és meg is tálaljuk versenydobozba, majd levonjuk a következtetéseket. Az a jó edzés, ha mondjuk, van háromféle oldalas, akkor azt háromféle fűszerrel, szósszal csinálod, a végén pedig elemzed, hogy melyikkel kellene nekifutni az éles versenynek.

Csapatuk Szlovéniában marhaszegyben diadalmaskodott, jól tudom, hogy ez a legmenőbb versenyszám?

Így van, a négy kategória közül a legrangosabb a szegy. Egy amerikai BBQ-s el is mondta, hogy ő már öt éve versenyez, és azóta a nagy álma egy szegy első hely, mi pedig ezt behúztuk. A versenyen egyébként a Grand Champion az, aki az összetettben nyer. Mi itt ötödikek lettünk.

Fotó: Hartyányi Norbert

Min múlik a siker? Mitől jobb az egyik versenysült, mint a másik?

Rendkívül sok technikai részleten, ötletelésen, dolgok szerencsés együttállásán múlik. Meg van komponálva, hogy hogyan készítjük elő, milyen fűszereket használunk, mikor rakjuk fel, mikor pihentetjük, és rakjuk vissza, mikor szószozzuk. Komoly kottát kell követni.

Érezték, hogy akár győzelem is lehet ebből?

A leadás után nyugodtabban is meg tudtuk kóstolni, volt idő elemezgetni, és egyből éreztem, hogy ez most messzire mehet.

Hogy lehet valakiből versenyszervező?

Megkeresett minket a KCBS, hogy volna-e kedvünk beszállni egy versennyel. Persze ehhez hosszú út vezetett: először elmentünk önkéntesnek, aztán bíróvizsgát tettünk, bíráskodtunk, segítettünk, majd elkezdtünk versenyezni. Hat-hét verseny után összeállta kép annyira, hogy megpróbáljunk mi is egy hazai megmérettetést megszervezni. És most hétvégén Tállyán 24 magyar és 16 külföldi csapattal világversenyt rendezünk.

Ezek ugyebár pénzdíjas versenyek; milyen nagyságrendű összegekről beszélünk?

A legkomolyabb amerikai versenyeken 100 ezer dollárt is eléri az összdíjazás. Európában pár ezer euróig megy el, nálunk 6400 euró lesz – ez oszlik tizennégy felé. Ezek eléggé komplex rendezvények, sok szponzorral, és turisztikai termékek is egyben. A tállyai rendezvényre például gasztro- és zenei fesztivál építettek a BBQ köré.

Ez lesz az első magyarországi BBQ-világverseny. Miért Tállya lesz az ország sültesTállya?

Pont akkoriban, amikor a KCBS megkeresett minket, a tállyaiak is felvették velünk a kapcsolatot, hogy látják, milyen népszerű ez a BBQ és nyitottak lennének rá, hogy helyszínt biztosítanak valamiféle rendezvénynek. Elmentünk Tállyára és éreztük, hogy sokkal jobb helyszín lehet, mint mondjuk a Felvonulási tér vagy a Városliget. Így egy kicsit ki kell szakadni a városi közegből, odautazni — arról nem is beszélve, hogy szüreti időszak van és ott egy tokaji borfalu. Speciális magyar helyszín.

Melós kajából világmárka

Adorjányi Máriusz elmondása szerint a BBQ legalább százéves múltra tekint vissza a déli államokban, de 20-25 évvel ezelőttig inkább csak az ún. BBQ-öv déli államaiban volt felkapott. Ellenkezőleg: New Yorkban, Los Angelesben valószínűleg inkább úgy tekintettek rá (teljesen megalapozatlanul, a BBQ igazi értékét nem látva), mint a „proli déliek” kajájára. Mindene volt, csak pozitív imázsa nem. Egészen 8-10 évvel ezelőttig.

„El tudom képzelni, hogy az amerikai turisztikai hivatalban csináltak egy brainstormingot, hogy mi az, ami szerethető az USA-ban és a legvégén fennmaradt a táblán a tradicionális barbecue-zás, a vidéki amerikai kultúra utolsó fellegvára. Mára akkorát fordult ez a trend, hogy a BBQ világmárka lett: ha elmész egy déli helyre, ami 20 éve még egy szakadt büfé volt a helyieknek, ma már fél kilométeres sor áll, és a washingtonitól a bostoniig, a dél-koreaitól a francián át a magyarig mindenki oda zarándokol.”

Adorjányi szerint fontos, hogy megjelent egy újabb pitmaster-generáció (a pitmaster a BBQ-nak olyan, mint a konyhának a séf – a szerk.), amelynek tagjai új, maximalista szemléletet hoztak ebbe a világba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik