Belföld

A BRFK akkor is lezárja a Pride-ot, ha a szervezők nem akarják

A Pride közleményt adott ki, mert a BRFK hivatalosan is bejelentette nekik, hogy hermetikus lezárással kívánják biztosítani a Budapest Pride Felvonulást július 8-án.

A szervezők továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy ez az eljárás indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak. Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon előfordulhat, hogy a rendőrség egy békés tömeget zár ketrecbe ahelyett, hogy erőszakos ellentüntetőkre koncentrálva helyezne ki kordonokat.

A Pride szóvivője korábban a 24-en jelentette be, hogy idén kordon nélkül vonulnak.

A Budapest Pride szervezői évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást. A hónapok óta tartó egyeztetés során a rendőrség együttműködő volt, de olyan hivatalos döntést hoztak, amelyben a felvonulást teljes területlezárással tervezik biztosítani. Úgy értesültünk, a rendőrségnek csupán egyetlen kisebb ellentüntetésről van tudomása.

 

Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy gyülekezési jogunk nem valósul meg teljesen, hiszen teljes területlezárás esetén a rendezvényhez nem lehet bárhol szabadon csatlakozni, illetve el sem lehet hagyni azt. A lezárás a közúti közlekedést is aránytalanul akadályozza, abban pedig, hogy a biztosításnak ezen módja a demonstráció szubjektív oldalát is csorbítja és korlátozza, korábbi közleményében az ombudsman is egyetértett.

– közölték. Pedig elvileg nagyon készültek a biztonságra.

A menetet minden eddiginél több, 200 feletti menetkísérő önkéntes biztosítja, arról pedig, hogy minden esetleges atrocitás felvételre kerüljön és szabálysértések, bűncselekmények esetén eljárás induljon, közel 50 kamerás jogi megfigyelő gondoskodik. Az eljárásoknak eredménye is látható: a napokban jogerősen elítélték a 2013-as felvonulás után embereket bántalmazó öt férfit, sőt a bíróság azt is hangsúlyozta, nem csak a bántalmazás, de a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az riadalomkeltő.

De a Pride azt írja, egyelőre nem mondják meg a rendőrségnek a pontos útvonalat, hogy ne tudják azt lezárni.

A szervezők a biztonságot szem előtt tartva megtesznek minden szükséges lépést, hogy a vonulás ne teljesen elzárt útvonalon történjen. Erre továbbra is lehetőség nyílik törvényes keretek között, alternatív útvonalak választásával, melyekhez megtesszük a szükséges lépéseket és egyeztetéseket. Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat jelen pillanatban nem tudjuk kommunikálni, kérjük a résztvevők megértését.

Sőt, azt írják, legvégső esetben kordonbontáshoz folyamodnak.

A legvégső esetben kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről. Nagyon fontos, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A résztvevőket arra kérjük, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság és gördülékenység érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik