Nagyvilág

Egy önző meleg aktivista többmillió orosz meleg életét keserítette meg

Németországban nemrég legalizálták a meleg párok házasságkötését. A bejegyzett élettársi kapcsolat eddig is legális volt, de most már házasságnak is nevezhetjük. Ezzel az Egyesült Államok egy részét Európa talán legfontosabb állama is kezdi utolérni a melegjogok területén.

Az utóbbi évtizedekben a melegek jogaival kapcsolatos közgondolkodás Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jelentősen megváltozott. Ezt pedig a politika is igyekszik elfogadni és törvényesíteni, sok helyen legalizálva legalább a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

De van még egy elég erős törés kelet és nyugat között abban, hogyan kezeljük a meleg párokat. Ahogy abban is, hogy kezeljük a melegek jogaiért küzdő legfontosabb nyilvános programot, a melegfelvonulást.

Magyarország közvetlen szomszédai sem állnak annyira jól, de mindenhol kicsit jobb lett a helyzet, mint korábban.

Ezt egyébként Magyarországon is látni, a Pride pont a 24.hu-n jelentette be, hogy a résztvevők az idén nem hajlandóak kordonok között vonulni, mert ez sérti azt a jogot, hogy a menethez bármikor bárki csatlakozhasson. Hatalmas kérdés, hogy erre mennyire áll készen a családdal kapcsolatos kérdésekben egyre konzervatívabbá váló Magyarország.

Szerbia

Szerbiában 2001-ben kezdték el szétverni a meleg büszkeség meneteit. Itt konkrétan az utcára is veszélyes volt kimenni, a szervezetten fellépő szélsőjobboldali csoportok még a rendőröket is megverték, akik megpróbálták biztosítani a menetet. Éveken keresztül inkább meg sem tartották, 2009-ben volt egy próbálkozás, de inkább lefújták. Az erőszak 2010-ben érte el a csúcsot, amikor 2001 után először tartották meg a Pride-ot.

Ötezer rendőr verekedett össze a tüntetőkkel, akik molotov-koktélokat dobáltak és felgyújtották a Demokrata Párt székházának egy részét is. A menetet újabb négy évig nem tartották meg. Aztán 2014-ben sikerült anélkül megszervezni, hogy bárki összeverte volna a felvonulókat. 2017 bizonyos szempontból forduló is. Szerbia elképesztően konzervatív ország, de most először nyíltan leszbikus miniszterelnöke lesz.

Ukrajna

A 2017-es Pride-ot Ukrajnában is sikerült nagyrészt konfliktusok nélkül megtartani. Hat embert állítottak elő, mert megpróbáltak áttörni a kordonon, ami a menetet védte. A melegjogokat a majdani 2013-as forradalom után hatalomba került Nyugat-barát kormány kezdte el aktívabban képviselni. Ebben az esetben nyilván nem azért, mert Ukrajna lakosságának nagy része liberális lenne, hanem azért, mert a kisebbségek és a melegek védelme kifejezetten jó pontnak számít a nyugati szövetségesek szemében.

De Oroszországban még mindig nagyon rossz melegnek lenni.

És egyre rosszabb. Pont akkor, amikor a legtöbb országban kezdtek konfliktusmentesek lenni a felvonulások, Vlagyimir Putyin aláírta a melegpropaganda terjesztését tiltó törvényt. Ez a törvény előírja, hogy nem lehet a homoszexualitással kapcsolatos információkat fiatalkorúak felé terjeszteni, mert az akadályozza az egészséges fejlődésüket.

Erre a törvényre hivatkozva tiltják be sorozatosan a melegfelvonulásokat az orosz városokban. Oroszországban a városi önkormányzatok engedélye kell ahhoz, hogy melegfelvonulást rendezzenek. A városi önkormányzatok pedig nem hagyják őket jóvá. Még a moszkvai önkormányzat sem. A moszkvai városháza 2012-ben száz évre betiltotta a melegfelvonulásokat, gyorsan rövidre zárva azt az alig tízéves időszakot, ami alatt minden évben külön be kellett tiltani a felvonulást.

Csecsenföld

Részben ehhez kapcsolódik az az elképesztő leszámoláshullám, ami a csecsen melegek ellen zajlott le.

Ramzan Kadirov csecsen elnök parancsára a New York Times szerint táborokba gyűjtötték a melegeket, és többüket meg is ölték. És nem csak névtelen meleg férfiakról van szó, mert az első két eltűnt férfi ismert televíziós műsorvezető volt.

Kadirov azzal próbálta cáfolni a melegek elleni hadjáratot, hogy Csecsenföldön nincsenek is melegek, ezért nem lehet őket megölni, vagy táborba zárni. Szerinte a melegeket már rég elintézte volna a saját családjuk, hogy ne hozzanak szégyent rájuk.

Az egész leszámoláshullám egy orosz melegjogi szervezettel kezdődött. A Gayrussia.ru ugyanis több észak-kaukázusi városban kért engedélyeket a melegfelvonulások megtartására. A tervezett létszámnak pedig mindenhol többszáz embert mondtak be. A főként muszlim tagállamok kormányainál pedig ekkor döbbentek rá arra, hogy valószínűleg több száz meleg ember lakik a városaikban, és elkezdődött a hajtóvadászat.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy tényleg lakott több száz meleg azokban a városokban. A Gayrussia.ru-nak ugyanis eszébe sem jutott, hogy tényleg megtartsák a melegfelvonulást a kaukázusban. Sőt, a szervezet főnöke, Nyikolaj Alekszejev még csak el sem utazott a tagállamba, bemondásra írta be a tervezett létszámot.

Alekszejev a saját elmondása szerint úgy “harcol” a melegjogokért, hogy különböző orosz önkormányzatokon ad be engedélykérelmeket a melegfelvonulásért.

Majd amikor ezeket visszautasítják, a papírokkal az Strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához fordul, kártérítést követelve. Amit többnyire meg is kap, bár hatalmas kérdés, hogy a pénzzel ezután mi történik. Alekszejev ugyanis nem a hagyományos liberális aktivista. Kifejezetten kemény antiszemita, és több szélsőjobboldali politikussal is jó kapcsolatot ápol. Az pedig, hogy a saját pénzügyi érdekei miatt lényegében elérte, hogy Csecsenföldön melegeket öljenek meg, elég kétségessé teszi, mennyire érdekelt ő a melegjogok képviseletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik