Image: 73211731, Budapest, 2012. január 21. Résztvevők a Békemenet Magyarországért címmel meghirdetett kormánypárti demonstráción., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

Az iskolázatlanok, a fideszesek és az idősek a legelégedettebbek Orbán demokráciájával

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 06. 15. 13:06

Korábban a témában:

Az Index és a Závecz Research májusi telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdeztek meg reprezentatív mintavétellel a demokrácia fontosságáról, annak magyarországi működéséről, és arról, hogy annak mely elemeivel a legelégedettebbek és elégedetlenebbek.

A felmérés szerint:

  • A demokrácia léte csaknem annyira fontos a megkérdezetteknek, mint az egzisztenciális biztonság. Előbbit egy ötfokú skálán 4,7-re, utóbbit 4,8-re értékelték. Az ország függetlensége is fontos elvárás, 4,3-es átlagot adtak rá.
  • A DK-sok és a kis baloldali pártok szavazói 1,6-1,7-es átlagra értékelték a demokrácia állapotát, az MSZP-sek és a jobbikosok 2,3-ra osztályozták, míg a fideszesek sokkal jobb, 3,5-ös átlagosztályzatokat adtak.
  • Elviekben tehát magasra értékelték a demokrácia fontosságát, a gyakorlati megvalósulást azonban lepontozták. Ötös skálán az országos átlag 2,7, a budapestiek azonban ennél is határozottan rosszabb, 2,3-as osztályzatot adtak.
  • A kutatásban több konkrét tényező megvalósulására is rákérdeztek. A kormány gazdasági részrehajlásáról a legrosszabb az emberek véleménye: az ötfokú skálán 4,2-es átlagban értenek egyet azzal az állítással, hogy „a kormány előnyben részesíti a hozzá közel álló üzletembereket”. A bírói függetlenséggel kapcsolatban is inkább a kritikus értékelés jellemző (2,6). A médiaszabadságról, a kormány következmények nélküli bírálatának lehetőségéről, valamint a szabad és tisztességes választások megvalósulásáról az egyesített vélemény közepes.
  • A demokrácia működését a politikai hovatartozásuk szerint ítélik meg elsősorban az emberek, ezenkívül az iskolai végzettségnek és a településtípusnak is van befolyása: az érettségizettek és a diplomások, valamint a fővárosiak körében a demokrácia működését illető negatív hangok elterjedtebbek (15-20% közöttiek), mint más rétegekben. A hazai demokrácia nagymértékű érvényesülését főképpen a Fidesz hívei érzékelik, de körükben is csak 22 százaléknyi ez a csoport. Rajtuk kívül még
    a 60 év felettiek és az alacsony iskolázottságúak körében átlag feletti (17, illetve 14%) a demokrácia összetevőivel való elégedettség mértéke – írja a cikk.

A grafikonokért kattintson ide.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.