Közélet

Mészáros Lőrinc igazi földesúr lett

Simicska Lajos a mezőgazdasági támogatások nagy vesztese, kevés ember kezében nagyon sok föld – és pénz.

Orbán Viktor környezete elkezdte felfalni a mezőgazdaságot, a felcsúti polgármester mellett a szintén falubeli Flier János az egyetlen, akinek sikerült elérnie, hogy több agrártámogatáshoz jusson, mint egy évvel korábban.

A K-Monitor agártámogatások eloszlásáról szóló anyagát szemlézzük.

2016-ra vonatkozóan összesen 642 766 549 221 forint agrártámogatást osztottak ki Magyarországon, a pénz leginkább az unió költségvetéséből jön. Itthon a nagybirtokosok, a felső 10 százalék söpörte be a támogatások 75 százalékát.

A K-Monitor a friss adatokat elemezve idén is elkészítette a legnagyobb hazai agrároligarcha céghálóját. A nyolc nagy között (közülük nem mindenkit emelünk ki) helyet kapott két, korábban még csak említés szintjén szereplő felcsúti nagygazda, Mészáros Lőrinc és Flier János hálózata is, nekik sikerült növelni a támogatás mértékét.

Az Orbán család maga is aktív a mezőgazdaságban, Lévai Anikónak Flierrel közös termőföldje is akad (sajtóhírek alapján ő kezeli Orbánék földjeit). Orbán sógornője, Lévai Gizella 76 millió forint támogatást kapott. A Tiborcz-család pedig 40 millió forint támogatásban részesült az agrárkasszából.

Csányi Sándor – 3 milliárd

Az OTP első emberének érdekeltségei a tavalyi támogatás nagyjából egyharmadát, összesen 1,5 milliárd forintot buktak, ugyanakkor a területalapú támogatások a zöldítés támogatással kiegészítve (1,1 milliárd) kicsivel meghaladták a tavalyi területalapú támogatások összegét (1,02 milliárd).

Simicska-Nyerges – 2,585 milliárd

A kormány kegyeiből kiesett oligarchaduó a mezőgazdaság terén is eltávolodott egymástól, de azt csak a jövő évi papírokból lehet majd kiolvasni, hogy Nyerges megvált-e tulajdonrészeitől. A lényeg, hogy Simicskának sikerült megőriznie előkelő pozícióját, de az összes támogatás a többi cégcsoporthoz képest legdrasztikusabban Simicskánál csökkent, a tavalyi összeg 64 százalékára.

Leisztinger Tamás – 2,153 milliárd

A K-Monitor azt írja, hogy a cégcsoport egy jelentős része az eddig Leisztinger édesanyjához tartozó négy “-major kft.”, valamint az Agárdi Farm a felcsúti gazda, Flier János érdekeltsége lett. Ami megmaradt, ott a tavaly elnyert összeg felénél is kevesebb (44,6 százalékra) a teljes támogatási összeg, a területalapú támogatások majdnem kétharmadával (64 százalékkal) csökkentek. Simicska mellett ő a másik nagy vesztes.

Flier család – 860 millió forint

Ő pedig a nagy nyertes, cégei öt korábbi Leisztinger-cég megszerzésével a 2015-ben megszerzett 142 millió forintról 860 millióra tornázták fel a bezsebelt támogatást. Az egykori Leisztinger-cégek 700 milliót hoztak.

Mészáros Lőrinc – 525 millió

Öt új agrárcéggel büszkélkedhet, amik közül kettő is az első Fidesz-kormány idején privatizált tizenkét nagy állami gazdaságokból kerül ki. Mészáros hatalmas lépésekkel halad a csákmátésodás felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik