Közélet

Mészáros Lőrinc igazi földesúr lett

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 06. 15. 11:09

Simicska Lajos a mezőgazdasági támogatások nagy vesztese, kevés ember kezében nagyon sok föld – és pénz.

Orbán Viktor környezete elkezdte felfalni a mezőgazdaságot, a felcsúti polgármester mellett a szintén falubeli Flier János az egyetlen, akinek sikerült elérnie, hogy több agrártámogatáshoz jusson, mint egy évvel korábban.

A K-Monitor agártámogatások eloszlásáról szóló anyagát szemlézzük.

2016-ra vonatkozóan összesen 642 766 549 221 forint agrártámogatást osztottak ki Magyarországon, a pénz leginkább az unió költségvetéséből jön. Itthon a nagybirtokosok, a felső 10 százalék söpörte be a támogatások 75 százalékát.

A K-Monitor a friss adatokat elemezve idén is elkészítette a legnagyobb hazai agrároligarcha céghálóját. A nyolc nagy között (közülük nem mindenkit emelünk ki) helyet kapott két, korábban még csak említés szintjén szereplő felcsúti nagygazda, Mészáros Lőrinc és Flier János hálózata is, nekik sikerült növelni a támogatás mértékét.

Az Orbán család maga is aktív a mezőgazdaságban, Lévai Anikónak Flierrel közös termőföldje is akad (sajtóhírek alapján ő kezeli Orbánék földjeit). Orbán sógornője, Lévai Gizella 76 millió forint támogatást kapott. A Tiborcz-család pedig 40 millió forint támogatásban részesült az agrárkasszából.

Csányi Sándor – 3 milliárd

Az OTP első emberének érdekeltségei a tavalyi támogatás nagyjából egyharmadát, összesen 1,5 milliárd forintot buktak, ugyanakkor a területalapú támogatások a zöldítés támogatással kiegészítve (1,1 milliárd) kicsivel meghaladták a tavalyi területalapú támogatások összegét (1,02 milliárd).

Simicska-Nyerges – 2,585 milliárd

A kormány kegyeiből kiesett oligarchaduó a mezőgazdaság terén is eltávolodott egymástól, de azt csak a jövő évi papírokból lehet majd kiolvasni, hogy Nyerges megvált-e tulajdonrészeitől. A lényeg, hogy Simicskának sikerült megőriznie előkelő pozícióját, de az összes támogatás a többi cégcsoporthoz képest legdrasztikusabban Simicskánál csökkent, a tavalyi összeg 64 százalékára.

Leisztinger Tamás – 2,153 milliárd

A K-Monitor azt írja, hogy a cégcsoport egy jelentős része az eddig Leisztinger édesanyjához tartozó négy “-major kft.”, valamint az Agárdi Farm a felcsúti gazda, Flier János érdekeltsége lett. Ami megmaradt, ott a tavaly elnyert összeg felénél is kevesebb (44,6 százalékra) a teljes támogatási összeg, a területalapú támogatások majdnem kétharmadával (64 százalékkal) csökkentek. Simicska mellett ő a másik nagy vesztes.

Flier család – 860 millió forint

Ő pedig a nagy nyertes, cégei öt korábbi Leisztinger-cég megszerzésével a 2015-ben megszerzett 142 millió forintról 860 millióra tornázták fel a bezsebelt támogatást. Az egykori Leisztinger-cégek 700 milliót hoztak.

Mészáros Lőrinc – 525 millió

Öt új agrárcéggel büszkélkedhet, amik közül kettő is az első Fidesz-kormány idején privatizált tizenkét nagy állami gazdaságokból kerül ki. Mészáros hatalmas lépésekkel halad a csákmátésodás felé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.