Belföld

Üzentek Bayernek: Aki néma tiltakozókat fenyeget erőszakkal, az fél

Ahogy politikusok sem lökdöshetnek újságírókat, úgy államilag kitüntetett vezető propagandisták sem fenyegethetnek békés civileket – mondják a TASZ munkatársai.

Videóüzenetben reagált a Társaság a Szabadságjogokért két munkatársa arra, hogy a szélsőséges kormánypárti publicista, Bayer Zsolt rádióműsorában azt mondta az igazságügyi bizottság ülésén tiltakozó civilekről, hogy „ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat”, illetve „a taknyukon és vérükön kell őket kirángatni”.

Dojcsák Dalma és Szeles András is azok között volt, akik a civiltörvény vitájakor bementek a terembe és transzparenseket tartottak fel. Dojcsák azt mondta: most fordult vele először elő, hogy valaki a megverésére buzdítson. Bár sejtette, hogy eljön ez a pillanat, nem hitte, hogy épp akkor, amikor egy szívecskés pólóban áll némán két órán át.

Sokat gondolkodom rajta, hogy mennyien élhetnek ebben az országban azok, akik legszívesebben megütnének, ha kiírnám magamra, hogy a TASZ-nál dolgozom

– mondta Szeles, aki szerint ezek száma Bayernek köszönhetően biztosan növekedett. Dojcsák pedig úgy vélte: a történelem számtalanszor bebizonyította, hogy ha a hatalom birtokosai azt mondják, vannak olyanok, akiket szabad bántani, a követőik hallgatnak rájuk ebben.

Ahogy politikusok sem lökdöshetnek újságírókat, úgy államilag kitüntetett vezető propagandisták sem fenyegethetnek békés civileket

– hangzik el a videóban, utalva arra, hogy a múlt héten a 444 munkatársát inzultálták egy újbudai Fidesz-fórumon. Hozzáteszik: nem ijedtek meg, „ha ellenünk uszítanak, az csak megerősít bennünket abban, hogy ezzel a hatalommal szemben erőszakmentesen, de határozottan kell fellépnünk”.

Aki néma tiltakozókat fenyeget erőszakkal, az fél

– mondja Dojcsák. Szeles a videó végén azt kérte Bayertől: mielőtt véresre veretné őket, üljenek le egy kávéra, és beszélgessenek arról, hogy a publicista mitől fél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik