Belföld

A Fidesz elítéli az erőszakot, amikor ellene irányul

Az inzultált újságíró és Bayer Zsolt ügyében kevésbé voltak szigorúak.

„Az erőszak bármely formája elfogadhatatlan” – így reagált a Fidesz arra, hogy a Jobbik képviselője, Szilágyi György az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta Dömötör Csabának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának, hogy

Gyere ki, úgy nyakon baszlak, hogy leszáll a fejed!

A Fidesz-frakció szerint Szilágyi szavai „méltatlanok nem csak az Országgyűléshez, hanem bármely magát demokratikusnak tartó párthoz”. Hozzáteszik: „az erőszak bármely formája vagy az azzal való fenyegetőzés elfogadhatatlan nem csak az ülésteremben, hanem azon kívül is”. A kormánypárti képviselőcsoport Vona Gábortól várja, hogy „mihamarabb tegye közzé álláspontját az erőszakos fenyegetéssel kapcsolatban”.

A szintén jobbikos Apáti István hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: bár képviselőtársa szavai valóban nem a parlamentbe valók, de méltányolhatók, mert amíg „Szilágyi György beszélt, Dömötör folyamatosan mutogatott, olyanokat, hogy be vagyunk piálva”.

Máskor nem ilyen szigorúak

A Fidesz-frakció egyébként valahogy kevésbé volt elítélő az erőszakkal azután, hogy pénteken a kormánypárt „Brüsszelt megállító” fórumán inzultálták a 444 újságíróját, Halász Júliát, Szabó László, a XI. kerület önkormányzatának kabinetvezető-helyettese lerángatta egy lépcsőn, majd elvette a telefonját. Az újbudai Fidesz-szervezet provokációval és hazugsággal vádolta a 444-et, és rágalmazás miatt feljelentette az újságírót, amire Uj Péter, a portál főszerkesztője viszontválaszban reagált. Azt írta: nem igaz, hogy újságírójuk sétálgatott volna a teremben vagy veszekedett volna bárkivel, ellenben furcsállta, hogy nem adják ki a biztonsági kamerák felvételeit, amelyek a történteket rögzítették.

Orbán Viktor miniszterelnök, a kormánypárt elnöke pedig hétfőn azt mondta az ATV riporterének, hogy nem az ő dolga kommentálni, hogy barátja, Bayer Zsolt, a Fidesz ötös számú tagkönyvének tulajdonosa rádióműsorában azt mondta az igazságügyi bizottság ülésén tiltakozó civilekről, hogy „ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat”, illetve „a taknyukon és vérükön kell őket kirángatni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik