Belföld

Spiegel: uszítanak Soros ellen a kelet-európai jobboldali kormányok

A lap rámutat: a magyar miniszterelnök feszengés nélkül alkalmaz szélsőjobboldali, rejtetten antiszemita paneleket a milliárdossal és a civilekkel kapcsolatban.

Új közellensége van a kelet-európai jobboldali kormányoknak, Soros György milliárdos, aki súlyos antiszemita támadásnak van kitéve, mert támogat polgárjogi szervezeteket

– írja hétfőn megjelent cikkében a német Spiegel Online. „A milliárdos és az uszítók” című írásában Keno Verseck megjegyzi: Magyarországon a civil szervezetek elleni fellépésnek hagyománya van, de különösen pikáns, hogy amikor Orbán Viktor és pártja, a Fidesz még ellenzékben volt, a civil szervezetek támogatójának mutatta magát.

Az olyan kormányfők, mint Orbán, a szerb Aleksandar Vucic vagy a macedón Nikola Gruevszki a civil szervezetek és Soros elleni kampányaikhoz felhasználják azt a narratívát, amely szerint „külföldi, különösen zsidó szervezésben világszintű összeesküvést szőttek a haza, a nép és a nemzeti érdekek ellen” – mutat rá Verseck. Megjegyzi: Soros „magyar zsidóként, holokauszt-túlélőként, kivándorlóként és mesésen gazdag tőzsdei spekulánsként” kiválóan alkalmas arra, hogy szereplője legyen ennek a narratívának.

Orbán minden feszengés nélkül alkalmaz tipikus szélsőjobboldali, rejtetten antiszemita paneleket, amikor Sorosról és a civil szervezetekről beszél

– véli a szerző. Hozzáteszi: ennek sikerét jelzi, hogy egy felmérés szerint a magyarok 61 százaléka rossz véleménnyel van Sorosról. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik