Belföld

Mégsem a kormányhivatalnokok viszik ki az Erzsébet-utalványokat

A szakszervezettel folytatott tárgyaláson Lázár János azt mondta, nem a járási kormányhivatalok munkatársaival juttatják el a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat.

Ezt azután mondta a miniszter, hogy ma délelőtt tárgyalt Boros Péternével, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökével.

A szakszervezet elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy Lázár János elfogadta az érveiket és a kormány visszavonja a kézbesítésre vonatkozó terveit. Boros Péterné szerint a kormány újra megkeresi a postát és tőlük kér ajánlatot a kézbesítésre. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy előzőleg senki nem konzultált velük, de ha ez megtörtént volna, akkor nem kellett volna a nyilvánossághoz fordulniuk.

A Magyar Posta a mai nap folyamán a 24.hu kérdésére azt írta,

amennyiben Társaságunkhoz megkeresés érkezik tömeges küldemények kézbesítése kapcsán, minden esetben tárgyalásokat kezdünk a partnerrel. Az adott feladat ellátásának költségét a többi között az alábbi paraméterek alapján határozzuk meg:

–        mekkora volumenről van szó

–        milyen szolgáltatást kíván a partner igénybe venni (például: ajánlott különszolgáltatás, értéknyilvánítás, tértivevény…)

–        küldemények súlya, mérete

Tájékoztatom továbbá, hogy értéket tartalmazó küldeményt a postai szabályzatok alapján, csak értéklevélként lehet továbbítani.

A legnagyobb botrány abból lett, hogy 30 ezer köztisztviselőt kellett volna mozgósítani, hogy a körülbelül 2 millió nyugdíjashoz eljuttassák az utalványokat.

Kósa Lajos azt mondta, azért nem a postás viszi az Erzsébet-utalványt, mert akkor a nyugdíjas azt hinné, hogy az minden hónapban jár.

Boros Péterné korábban azt mondta, elementáris a tiltakozás, az érdekképviselet számítása szerint minden egyes dolgozóra csaknem 200 nyugdíjas jutna, de óriási munkaerőhiánnyal küzdenek, sokan napi 10 órás munkával sem tudják tartani a határidőket, emiatt gyakran szabnak ki rendbírságot is.

Ha pedig a szabadságokat nem adják ki, azzal a munkáltató egyszerűen törvényt sért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik