Élő Nagyvilág

Orosz ügynök készült szabotázsra Németországban egy amerikai támaszpont ellen

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

A háború szerdai történéseiről itt olvashat.

Ukrajna kitüntette Alain Delont

Ukrajna érdemrenddel tünteti ki Alain Delon francia filmsztárt, amiért az orosz agresszió „első napjától fogva több nyilatkozatot is tett Ukrajna javára” – jelentette ki csütörtökön Vadim Omelcsenko, párizsi ukrán nagykövet a TV5 Monde francia televízió műsorában.

Mint mondta, Alain Delon az ukrajnai háború 2022. február 24-i kitörése óta korlátlan támogatásáról biztosította a kijevi vezetést.

Számunkra egy szimbólum, és ez fontos

– ismertette közleményében az ukrán nagykövetség. A diplomáciai képviselet felidézte, hogy a színész 2022-ben tartott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ezen felül pedig a televízióban felolvasott Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő műveiből is.

Omelcsenko a TV5 Monde műsorában egyenesen Alain Delonhoz intézte szavait: „Delon úr, kedves Alain, tudom, hogy nem egy egyszerű helyzetben van, de szeretném Önnel tudatni, hogy nincsen egyedül” – mondta. „Sok rajongója van és olyan emberek is, akik szeretik. Én, és népem is, mindig az Ön oldalán fogunk állni” – hangoztatta.

Az egyre romló egészségi állapotban lévő Delont január végén „bírói védelem alá helyezte” egy Párizstól délre fekvő bíróság gyámügyi bírája a színészlegenda megfelelő orvosi ellátása érdekében, ami a legfőbb vitás pont három gyermeke között. Legutóbb a bírói védelmet kiterjesztették pénzügyeire is.

(MTI)

Ukrán drónt semlegesítettek a zaporizzsjai atomerőmű oktatási és kiképzőközpontja fölött

Ukrán drónt semlegesítettek a zaporizzsjai atomerőmű oktatási és kiképzőközpontja fölött – közölte a létesítmény sajtószolgálata csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a támadás következtében senki sem sérült meg, anyagi kár nem keletkezett. A központot legutóbb április 9-én érte támadás. Az erőmű sajtószolgálata arra figyelmeztetett, hogy az Enerhodar város és a zaporizzsjai atomerőmű ellen két hete felújult ukrán támadások veszélyt jelentenek az energiabiztonságra.
Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön azt hangoztatta, hogy a Nyugat és Ukrajna “nukleáris zsarolást” követ el Oroszország ellen azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt követeli tőle, hogy engedje át a zaporizzsjai atomerőmű feletti ellenőrzést.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön hangot adott álláspontjának, miszerint bármelyik módját is választja Washington az amerikai belpolitikai csatározások közepette Ukrajna támogatásának, azzal de facto Kijevet csak “további, az utolsó ukránig tartó harci cselekményekre provokálják”, a garantált haszon biztosításával az Egyesült Államok számára. Hangsúlyozta, hogy egy újabb segélycsomag nem gyakorolhat befolyást a konfliktusövezetben kialakult helyzetre.

A csütörtöki orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint 11 ukrán ellenroham hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 590-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg az ukrán fegyveres erők Észak műveleti parancsnokságának irányítópontját, az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer két radarral felszerelt indítóállállását, az ukrán Donyeck műveleti és taktikai csoportosulás lőszerraktárát, a területvédelem 101. dandárjának fegyver- és üzemanyagraktárait, valamint két harckocsit, egy páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es Braveheart önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, két Tocska-U harcászati rakétát, cseh Vampire sorozatvetők 33 reaktív lövedékét, továbbá 191 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a 15 800-at a háború kezdete óta elveszített ukrán páncélosok és egyéb páncélozott harci járművek száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Egy moszkvai kerületi bíróság több személy meggyilkolásának vádjával – távollétükben – elrendelte három ukrán katonai parancsnok, Pavlo Fedoszenko, Fedor Jarosevics és Andrij Matvijisin letartóztatását. Jarosevics 2023-ig az ukrán 19. rakétadandár parancsnoka volt és a vád szerint részese volt a Donyeck ellen Tocska-U rakétával végrehajtott támadásnak. Fedoszenko a 92. önálló rohamdandár, Matvijisin pedig az 8. önálló különleges rendeltetésű ezred parancsnoka.

(MTI)

Ukrajnában letartóztattak egy lengyelt, aki merényletet akart végrehajtani Zelenszkij ellen

Az ukrán rendfenntartók a lengyel bűnüldöző szervekkel együttműködve őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy felajánlotta segítségét az orosz titkosszolgálatoknak egy merénylet végrehajtásában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen – hozták nyilvánosságra hivatalos honlapjukon csütörtökön az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni. Feladatai közé tartozott a lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtér biztonságával kapcsolatos információk gyűjtése és továbbítása Oroszország felé. Ezekre az információkra azért volt szükség, hogy az orosz hírszerző szolgálatok merényletet terveljenek ki az ukrán elnök ellen, amelyet akkor hajtottak volna végre, amikor Zelenszkij Lengyelországban tartózkodik.

Az ukrán ügyészek és az SZBU munkatársai a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében tájékoztatták lengyel kollégáikat egy bűncselekmény lehetséges elkövetéséről, és ehhez kapcsolódó bizonyítékokat is átadtak nekik. „Az orosz különleges szolgálatok toborzott ügynökét” a két ország közötti gyors információcserének köszönhetően azonosították és vették őrizetbe lengyel területen – fogalmazott a főügyészség és az SZBU, a gyanúsított nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Közölték még, hogy a lengyel ügyészség vádat emelt a gyanúsítottal szemben azon a címen, hogy szándékában állt egy külföldi hírszerző szolgálat érdekében cselekedni. A varsói kerületi bíróság csütörtökön ideiglenes letartóztatásba helyezte. A továbbiakban a nyomozást a lengyel belbiztonsági ügynökség folytatja a lengyel főügyészség felügyelete alatt.

(MTI)

A német vezérkari főnök szerint Oroszország 5-8 éven belül kész lesz megtámadni a NATO-t

Oroszország 5-8 éven belül, amint újraépítette az ukrajnai háborúban meggyengült katonai erejét, készen állhat megtámadni a NATO-t, amennyiben így döntene – jelentette ki Carsten Breuer altábornagy, német vezérkari főnök Varsóban tett látogatása során.

Akkorra elemzésünk alapján Oroszország már rendezni tudja saját erőit olyan szinten, hogy lehetségessé válhat egy támadás a NATO területe ellen

– mondta szerdán este újságíróknak nyilatkozva a tábornok.

MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Nem azt mondom, hogy ez meg fog történni, hanem csak annyit, hogy ez lehetséges

– szögezte le Breuer.

Azt látjuk, hogy Oroszország rengeteg hadfelszerelést gyárt, és nem mindent vet be ebből az ukrajnai frontvonalakon, (…) így 2029-re fel kell készülnünk

– fogalmazott a német hadsereg vezérkari főnöke.

Öt-nyolc éven belül jelentkező fenyegetést látunk

– tette hozzá.

A Kreml teljes sületlenségként utasította vissza azokat az állításokat, hogy a NATO elleni támadást fontolgatna.

Kijevi közlések szerint az ukrán hadsereg állománya mintegy 800 ezer főt tesz ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tavaly decemberben adott utasítást az orosz hadsereg 170 ezer fővel való kibővítésére 1,3 millió főre.

A személyzeten felül Moszkva hadikiadásokra 2024-ben 109 milliárd dollárt különített el, ami több mint a duplája Ukrajna hasonló célú tervezett kiadásainak (43,8 milliárd dollár).

(MTI)

Az ukrán erők orosz rakétavetőket és radarokat rongáltak meg a Krímben

Súlyosan megrongált négy rakétavetőt, három radarállomást és más eszközöket egy katonai repülőtér elleni ukrán támadás szerdán az Oroszország által annektált Krím félsziget északi részén – közölte csütörtökön az ukrán katonai titkosszolgálat.

A „megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott” eszközök között volt az Sz-400-as föld-levegő rakétarendszer négy rakétavetője és egy légvédelmi vezetési pont a dzsankoji légitámaszponton” – közölték a Telegramon.

A tájékoztatásban hozzátették, hogy a támadás következtében megrongálódott vagy megsemmisült repülőgépek számát még tisztázzák.

Több Telegram-csatorna is erős robbanásokról számolt be szerdán Dzsankojban. A Reuters brit hírügynökség a beszámolókat nem tudta független forrásból ellenőrizni. Oroszország részéről nem érkezett hivatalos kommentár.

Az ukrán ügynökség nem közölt adatokat arról, hogy milyen eszközöket használtak a csapáshoz, amelyet “sikeresnek” minősített. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban köszönetet mondott az akcióban részt vevő katonáknak a hadművelet pontos végrehajtásáért. (MTI)

Orosz ügynök készült szabotázsra az egyik bajorországi amerikai támaszpont ellen

Letartóztattak két orosz állampolgárt Dél-Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázstámadást terveztek amerikai katonai létesítmények ellen – írta csütörtökön a német ügyészségre hivatkozva a Guardian.

Német médiaforrások szerint a Dieter S.-ként és Alexander J.-ként emlegetett férfiakat azzal gyanúsítják, hogy orosz kémként működtek a Kreml megbízásából, az ügyészség azonban országot nem említ, csak „egy külföldi titkosszolgálatról” beszél.

A gyanúsítottakat múlt hét kedden és csütörtökön fogták el – írja közleményében az ügyészség, hozzátéve, hogy otthonukban és munkahelyükön is házkutatásokat tartottak.

A közleménye szerint alapos gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy Dieter S.-t, aki állítólag 39 éves orosz-német kettős állampolgár, „robbantást és gyújtogatást tervezett, katonai létesítmények biztonságát veszélyeztető összeesküvéssel, szabotázs kitervelésével, és titkosszolgálati ügynöki tevékenységgel” vádolják.

Az ügyészek szerint a férfi készen állt a katonai és ipari infrastruktúra elleni támadások végrehajtására, célja pedig az volt, hogy „aláássa az Ukrajnának nyújtott oroszok elleni katonai támogatást”.

A nyomozók által összegyűjtött, videókat és fényképeket tartalmazó bizonyítékok szerint német és amerikai katonai helyszínekre összpontosította figyelmét.

A Der Spiegel szerint a bajorországi Grafenwöhrben található amerikai katonai támaszpont állt a fókuszában, mert ez az egyik fő helyszín, ahol az amerikai hadsereg ukrán csapatokat képez ki.

Az ügyészek szerint „a mögöttes tények” alapján alapos a gyanú, hogy Dieter S. 2014 decembere és 2016 szeptembere között Kelet-Ukrajnában tevékenykedett a „Donyecki Népköztársaság” fegyveres egységének harcosaként.

Orosz támadás érte Donyecket

Legalább egy ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeck megye nyugati részében fekvő Szelidove településén az orosz erők támadásában – közölték csütörtökön az illetékes hatóságok.

Vagyim Filacskin kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy orosz lövedékek házakat rongáltak meg, és felgyújtottak egy ipartelepet. Hozzátette, hogy két ember megsebesült Krasznohorivkában is, és több más települést is ért találat.

Az ország déli részén fekvő Herszon régióban 16 ember sebesült meg az elmúlt 24 órában több orosz támadásban – közölte Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó.

Az ukrán légierő csütörtökön közölte, hogy szerda este 13 támadó orosz drónt lőtt le.

A legújabb támadások egy nappal az észak-ukrajnai Csernyihiv nagyvárosra mért csütörtöki hármas orosz rakétacsapás után következtek be, amelyben 18 ember vesztette életét a mentési műveletek befejezése után közzétett végleges hivatalos adatok szerint.

(MTI)

Charles Michel: Az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a katonai segítségnyújtást Ukrajnának

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését, mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezlet első munkanapja után.

Charles Michel közölte: a tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani és fokozni kell a szükséges katonai segítségnyújtást, beleértve a tüzérségi lőszerek és rakéták átadását Ukrajnának.

Ludovic MARIN / AFP Charles Michel Brüsszelben, 2024. április 18-án a tanács ülése előtt.

Tájékoztatása szerint az Európai Tanács tagjai elfogadott zárónyilatkozatukban felszólították a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsot, hogy biztosítsa a vállalások teljesítésének nyomon követését. A katonai támogatás nyújtásának a tagállamok biztonság- és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartása mellett, valamint biztonsági és védelmi érdekeik figyelembevétele mellett kell történnie.

Üdvözölték azt a javaslatot, mely szerint az uniós bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételeket Ukrajna javára kell felhasználni, és a vonatkozó intézkedés mielőbbi elfogadására szólítottak fel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői elítélték Oroszország nem szűnő légi- és rakétatámadásait Ukrajna polgári lakossága, valamint polgári és létfontosságú infrastruktúrája ellen, beleértve az energiaágazatot. Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtást olyan berendezések biztosítása által, mint az áramfejlesztők és a transzformátorok,

tájékoztatott Michel.

Közölte továbbá, a tagállami vezetők elítélték Irán Izrael elleni támadását és hangsúlyozták: minden erőfeszítést meg kell tenni a régió stabilitásának elősegítése és a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében. Felszólították Teheránt és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel minden olyan művelettel, amely növelheti a feszültséget a térségben.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik