Belföld

Kiderült, miért színeződött barnára a Tisza

Természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Felidézték: csütörtökön több országos és helyi médiumban megjelent, hogy a folyóba nagy mennyiségű kommunális, tisztítatlan szennyvíz került, amelynek eredete nem ismert. A leírások szerint vastag barna habzást, valamint nagyon szennyezett vizet észleltek.

A jelenségről nem érkezett bejelentés, és a járőrszolgálat sem talált problémát – hangsúlyozták.

Azt írták, hogy péntek délelőttől helyszíni szemlét tartottak a Tiszán Aranyosapáti és Záhony között. Az alacsony vízállás miatt a folyó mindkét partján és a vízfelszínen motorcsónakkal végeztek megfigyelést az OVF szakemberei a megyei katasztrófavédelem vízügyi hatóságának képviselőivel együtt.

Megvizsgálták az érintett szakasz szennyvíztisztító telepeit, a záhonyit és a mezőladányit, rendellenes kibocsátást azonban nem tapasztaltak – emelték ki.A Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódott habot, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződését természetes, szerves eredetűnek minősítették, szennyezésre utaló jelet nem észleltek.

A jelenség megegyezik a korábbi évek hasonló időszakában, tartósan alacsony vízállás esetén tapasztaltakkal, ezért nem tartották indokoltnak, hogy vízminőség-védelmi készültséget rendeljenek el – olvasható a közleményben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik